Search by category:
Egyéb kategória

Ellehetetlenülnek a kisebb magyar benzinkutak

Egyre nagyobb gondban vannak a magyar kis benzinkutak tulajdonosai, ugyanis hétfőtől nem kapnak üzemanyagot a MOL-tól. Ezzel veszélybe kerülhet a kisebb települések ellátása. Van olyan töltőállomás, ahol csak 1 litert lehet tankolni.

A MOL-hoz tartozó Dunai Finomító meghibásodás miatt jelenleg 60%-os kapacitással működik. Részben ez a karbantartás magyarázza a MOL által bevezetett mennyiségi korlátozást, és azt, hogy a társaság hétfőtől nem szállít üzemanyagot közel 200 kisebbbenzinkútra.Az ellátás akadozása mellett hatalmas veszteségeket okoz az árstopos, azaz hatósági áras üzemanyag is a kutak üzemeltetőinek. A lehetetlen helyzet miatt, miközben bezárni nem tudnak, mert akkor elvesztik az engedélyüket, formabontó megoldásokhoz folyamodnak a kutak: például Balassagyarmaton már csak 1 litert lehet tankolni az egyik magán kútnál. A tulajdonos szerint nem tisztességes, hogy a vállalkozókkal fizettetik meg az olcsó üzemanyag árát.

A mennyiségi korlátozások ellenére sok kisebb kút már mára vagy szerdára kifogyhat a hatósági áras benzinből, ami egyet jelent a bezárással. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint „ez a fajta korlátozás a következő 1-2 hétben azért gyűrűzhet be komolyabban, mert ha még november utolsó hetében sem kaphatnak a kisebb benzinkutak üzemanyagot, akkor akár 300-400 benzinkút is kieshet abból a 2000 benzinkútból, amelyek jelenleg ellátják a lakosságot.” A Holtankoljak.hu ügyvezetője hozzátette, hogy a MOL ugyan 200 kútról beszél, ám a korlátozás valójában 200 céget érint, és ez akár 400 benzinkutat is érinthet, ami a magyar hálózat 2,5 százaléka.A korlátozás nemcsak bezárásokat, de egyes kutakon hosszabb sorban állást is eredményezhet.

A Független Benzinkutak Szövetsége listát készített arról, hogy hétfőtől mely településeken alakulhat ki üzemanyaghiány. A listán olyan jelentősebb települések is vannak, mint Nagykanizsa, Ózd, Zalaegerszeg, Gödöllő, Baja, sőt Orbán Viktor kormányfő és Mészáros Lőrinc milliárdos lakhelye, Felcsút is felkerült a listára.

Read More

Post Comment