Search by category:
Egyéb kategória

Háztartás: Mi mindent tud egy mai izzó… és mit érdemes tudni, mielőtt megvesszük?

Vannak a hagyományos volfrámszálas és az új típusú, energiatakarékos izzók, az a biztos, ha van otthon ilyen is, olyan is – mondogattuk még néhány éve. Ennél mára sokkal összetettebb a helyzet, viszont nézzük, melyek azok a szempontok, amelyek a választást megkönnyíthetik.

Nem olyan egyszerű már villanykörtét venni, mint amikor a 40, 60 és a 100 wattos izzók közül mindenki kiválasztotta a neki megfelelőt, aki pedig valami speciálisat keresett, némi utánajárással beszerezte.

Fényerő
Napjainkban az izzók fő paramétere. Ha arra vagyunk kíváncsiak, milyen erősen képes világítani, a lumenben (lm) kifejezett értéket nézzük. Minél magasabb, annál erősebb az izzó fénye. Sok esetben a csomagoláson azt is feltüntetik, hogy a lumenben kifejezett fényereje hány wattos volfrámégő fényerejének feleltethető meg (60W = 700+ lm).

Teljesítmény, hatásfok
A modern izzók (LED, CFL, halogén) esetében a Wattban kifejezett teljesítmény már nem meghatározó szempont. A hagyományos izzóknál egyébként a teljesítmény több mint 90%-át az izzó által kibocsátott hő vitte el, és csak a maradék jutott a fényerőre.

Színhőmérséklet
Ez a kelvinben (K) kifejezett érték nagyban befolyásolhatja, milyen hatással lesz az új izzó a hangulatunkra, közérzetünkre. Elég a három alaptípust ismerni. A meleg fehér színhőmérsékletű izzók a 2500–3500 K, a semlegesek a 4500–6500 K, a hideg fehér fényű izzók pedig a 6500–9000 K közti tartományban keresendők. A legkellemesebb, sárgás fényt az első csoport adja, a hideg fényű izzók kellemetlen, kékes színhőmérséklete inkább ipari létesítményekbe való.

A foglalat mérete
Ez a jelölés abban segít, hogy az izzó menete passzoljon a lámpatest foglalatába. A legelterjedtebb méret az E27 (a csomagolás valamelyik alsó sarkában tüntetik fel nagy betűvel), ez a klasszikusnak mondható izzóméret. Az asztali vagy gyereklámpákba használt kisebb izzók általában E14-es méretűek. A spotlámpák legelterjedtebb foglalatmérete a GU10.

Vetítési szög
Akkor érdemes figyelembe venni ezt a paramétert, ha az izzó fényét koncentrálni szeretnénk egy bizonyos helyre (amellett, hogy adott esetben az egész teret bevilágítja). Minél nagyobb az izzó vetítési szöge, annál szélesebb spektrumot tud megvilágítani. A fény ereje a spektrum közepében lesz a legerősebb, és kifelé folyamatosan gyengül. Egy klasszikus, mennyezeti lámpába való izzó vetítési szöge leggyakrabban 270°, vagyis a spektrum szélei már a mennyezetet világítják. Ha egy kis méretű kiállított tárgyat vagy kis falrészt szeretnénk csak megvilágítani, egy 8°-os vetítési szögű izzó is elég lehet.

Kovács Ferdinánd

Előfordulhat, hogy a több tízezer órás élettartamra tervezett modern LED-izzók a háztartásban látványosabb ok nélkül hónapokon belül tönkremennek és cserére szorulnak. Ha a probléma ismétlődik, egész biztosan nem az izzókkal van a baj. A jelenség oka lehet az elektromos hálózat kora, az idősebb vezetékek ugyanis sok esetben kontakthibákat rejtenek. Ez a feszültség ingadozását okozza, ami drasztikusan lerövidítheti az energiatakarékos izzók élettartamát. A megoldást ilyen esetben az elektromos hálózat ellenőrzése, illetve cseréje jelentheti.

Ha a modern izzó is gyorsan tönkremegy

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/46. számában jelent meg a Háztartás mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment