Search by category:
Egyéb kategória

A Slovnaft szerint a kormány veszélyezteti Szlovákia energiabiztonságát

A gáz-, olaj- és szén- és finomítóiparban tevékenykedő ​​társaságok megnövekedett nyereségéből 70 százalékos szolidaritási hozzájárulás bevezetése negatív hatással lesz az ország energiabiztonságára, a szlovák gazdaságra, végső soron a jövőbeni állami költségvetésre – hívta fel figyelmet a rendkívüli illeték által közvetlenül érintett Slovnaft kőolajfinomító társaság.

A Slovnaft tudomásul veszi a kormány szerdai döntését, de az Európai Tanács 33 százalékos ajánlásához képest a több mint kétszeres díjat diszkriminatívnak és a versenykörnyezetben rendkívül hátrányosnak tartja.

„Szlovákia és a közép-európai régió energiabiztonságának biztosítása több százmillió eurós nagyságrendű beruházást igényel, miközben az így javasolt szolidaritási hozzájárulás jelentősen csökkentheti a Slovnaft beruházásait” – hangsúlyozta a társaság.

A társaság rámutatott, hogy a kormány egyik képviselője sem talált időt arra, hogy az állami költségvetéshez egyik legnagyobb mértékben hozzájáruló céggel tárgyaljon. 

A Slovnaft szerint a kormány a vonatkozó elemzések és számítások nélkül aránytalanul magas szolidaritási hozzájárulást vezet be éppen akkor, amikor az alternatív olajellátás biztosításának elősegítésére kellene összpontosítania, különösen a szállítási kapacitások és a tarifák szempontjából.

„A Slovnaft és a MOL-csoport minden jogi lehetőséget megvizsgál a Szlovákia és Magyarország közötti kölcsönös támogatási és beruházásvédelmi megállapodás kapcsán is” – nyilatkozta a kőolajfinomító társaság.

(TASR)

Read More

Post Comment