Search by category:
Egyéb kategória

Hol épül a legtöbb lakás Szlovákiában?

Pozsony |

Szlovákiában idén nyáron a harmadával több lakást adtak át, mint a világjárvány előtti évek azonos időszakában. Csaknem minden régióban kétszámjegyű növekedést mértek, a megkezdett lakásépítések számát tekintve azonban már nem ilyen rózsás a helyzet.

Az átadott lakások és az épp megkezdett lakásépítési projektek számát tekintve látványos kilengéseket mért a Statisztikai Hivatal.

„Az átadott lakások száma az idei harmadik negyedévben 16,5 százalékkal, 5422-re nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a harmadával több a világjárványt megelőző öt év átlagánál, ami azt jelenti, hogy az idei harmadik negyedévben 1400-zal több lakást adtak át, mint a 2015 és 2019 közötti évek azonos időszakaiban”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint az összes befejezett lakóingatlan mintegy 60%-a családi ház volt.

Az egyes régiók között e tekintetben is látványos különbségek vannak. Pozsony megyében az idei harmadik negyedévben csaknem 62 százalékkal több lakást adtak át, mint egy évvel korábban, a számuk megközelítette az 1600-at. A Szlovákiában átadott lakások közül így csaknem minden harmadik Pozsony megyében épült. Nőtt az átadott lakások száma az északabbra fekvő megyékben is. Nagyszombat megyében ezzel szemben csaknem 13, Nyitra megyében 3, Besztercebánya megyében 26, Kassa megyében pedig 6 százalékos visszaesést mértek. Az átadott lakások számát tekintve sereghajtónak számító Besztercebánya megyében a harmadik negyedévben csupán 287 lakást vehettek használatba.

„Míg a vizsgált időszakban több lakást adtak át a tavalyinál, a megkezdett lakásépítések száma nagyjából az ötödével esett vissza, a tavalyi harmadik negyedéves 6228-ról az idei 4915-re. A megkezdett építkezések több mint kétharmada családi ház”

– tette hozzá Morháčová, aki szerint szeptember végén közel 82 ezer lakás építésén dolgoztak. Hasonló trendet figyelhetünk meg azonban az idei év első kilenc hónapját tekintve is. A januártól szeptember végéig tartó időszakban az építési hatóságok 14 185 lakás átadását hagyták jóvá, ami 1,2 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot. Ugyanakkor 2022 első kilenc hónapjában nem egész 15 700 lakás építését kezdték meg, ami csaknem 8%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Read More

Post Comment