Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Most dől el, hogy demokrácia lesz-e Szlovákiában

A következő napokban dől el, hogy megmarad-e a demokrácia Szlovákiában. Ha Richard Sulík (SaS) képviselő szétveri a kormánykoalíciót, egy olyan többség jut hatalomra, amely akadályozza a 363-as paragrafus módosítását és nem járult hozzá Robert Fico (Smer) vizsgálati fogságba helyezéséhez – jelentette ki szerdán Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

„Mindenki, aki az előrehozott választás gondolatával játszadozik, a sorsot kísérti, és a dolog már nem arról fog szólni, hogy a következő választáson azért harcolunk, hogy az lesz-e az utolsó demokratikus választás, hanem közösen megállapíthatjuk, hogy a demokratikus választás már múlt idő” – jelentette ki Matovič, és a választási rendszer megváltoztatásának veszélyére figyelmeztetett. Hozzátette, hogy válság idején frusztráltak az emberek és veszélyes az előrehozott választással játszadozni.

Matovič szerint az előrehozott választás a múlt század 30-as éveiben a lehető legrosszabbat hozta el Németországban, és ugyanez fog történni Szlovákiában. Leszögezte, nem túlzás a helyzetet a hitleri időkhöz hasonlítani, és válsághelyzetben szükséges ilyen párhuzamot vonni.

„Ha valaki azzal akarja kísérteni a sorsot, hogy egy ilyen új parlamenti többség Szlovákia számára biztonságosabb, előnyösebb, demokratikusabb lesz, hát tessék” – jelentette ki. Szerinte az OĽaNO nem fogja támogatni az előrehozott választást.

Csütörtökön kezdődik a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés, a szavazásra kedden 11 órakor kerülhet sor. A kormány elleni bizalmatlansági szavazást az SaS kezdeményezte.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy