Search by category:
Egyéb kategória

Az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány ünnepélyes díjátadója (VIDEÓ)

Érsekújvár |

Az Érsekújvári Öregdiákok Alapítványának, a későbbi Érsekújvári Régió Szakalapítványaként ismert kuratóriumnak a létrehozói az érsekújvári és térségbeli magyar tanulóifjúságot támogatják. Ezt a szép hagyományt a mai napig gyakorolják az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány ünnepélyes díjátadóján, ahol ösztöndíjban, illetve könyvjutalomban részesítik a rendkívüli eredményeket elérő magyar tanulókat és diákokat.

December 9-én a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének a székházában Peternai Zsuzsanna, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány egyik alapítójának, Luzsica Lajos festőművésznek, érsekújvári lokálpatriótának az emlékezéséből idézett.

Szeresse szülőföldjét, iskoláját

„A messzi távoliak voltak az elsők, az igazán lelkesedők. Mintegy 70-80 személy segítette kisebb-nagyobb összeggel alapítványunk létrejöttét. Ilyen volt Kobolka Alajos nyugalmazott bányászati főfelügyelő, aki az első időszakban helyettesem is volt. Úgyszintén Dr. Sooky Dezső, követségi gazdasági tanácsos, a Rákóczi Szövetség volt alelnöke, ilyenek voltak a lokálpatrióták – jelentős anyagi támogatást nyújtva – például Korda Kurzweil Lajos New Yorkból, a Holota lányok – Érsekeújvár városbírájának lányai – Chiléből, Martin-Takács Erzsébet Torontóból, Zirner-Mitosinka Lívia Sévdorszából, Dr. Fekets Rezső, Bielikné-Turcsányi Lívia, Dr. Wieber Józsefné, s folytathatnám a sort további felsorolással. A lényeg azonban az, hogy hálás vagyok azoknak is, akik akár csak jelenlétükkel igyekeztek támogatni ügyünket”. Peternai Zsuzsanna az alapítvány kapcsán elmondta, 22 évig budapesti székhellyel működött, míg 6 évvel ezelőtt egy kuratóriumi döntés alapján megszűnt és hatáskörét átruházta az új, érsekújvári székhelyű társulásra, amely minden tekintetben követi az alapítvány céljait és elveit. Ezek közé tartozik a tanulóifjúság azonosságtudatának gazdagítása, erősítése, magyarán szeresse szülőföldjét, legyen büszke iskolájára, mint ahogyan az elődök, az öregdiákok, akik máig nosztalgiával gondolnak az ott eltöltött évekre. Az ünnepélyes díjátadót Zsapka Virág énekével, Mojzes Vanessa szavalatával és Horváth Eszter zongorajátékával tette teljessé, a gimnázium diákjai hagyományosan Erkel Ferenc Palotás táncát mutatták be. Az ünnepségen részt vett és a díjkiosztón közreműködött Priskin Zoltán, a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója és Juhász Zsuzsanna főnevelő, továbbá Takács Lucia, a Jedlik Ányos Eletkrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia igazgatója, valamint Szabó Dávid, az Egészségügyi Szakközépiskola igazgatóhelyettese. Fabó Éva nyugalmazott pedagógus és Nagy Tibor ügyvéd, a kuratórium tagjai betegség miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen.

Díjazott alapiskolás tanulók

Holota János ösztöndíjban részesült Ördögh Zsófia, a Czuczor Gergely Alapiskola végzős tanulója, aki vers- és prózamondásban, rovásírásban, éneklésben, rajzolásban, balett táncban remekel, emellett a bibliaismeretek, idegen nyelvek terén is eredményes. Ugyancsak Holota János ösztöndíjat kapott Anda Liza, aki szaval, prózát mond, kiváló mesemondó és remek íráskészsége van, emellett rajzol, fest, hazai és külföldi díjakat nyert balett táncosként. Gál Noémi Zirner Zoltán díjat, azaz könyvjutalmat kapott kitűnő szervezőként, népmesemondóként, versmondóként és népdalénekesként. Zirner Zoltán díjas lett Petrovics Natasa is, akit a magyar és az angol irodalom érdekel, de remekelt szlovák nyelvi versenyen és bibliaismeretben is. Pál Viktor az iskola végzős tanulója Czuczor Gergely díjat, könyvjutalmat kapott kiváló kajakosként, szlovák és angol nyelvtudásáért, népdalversenyeken elért eredményeiért. Bernáth Áron Czuczor Gergely díjat vett át a szavalóversenyeken elért eredményeiért, műsorok konferálásáért.

Eredményes gimnazisták

Ösztöndíjat kapott Horváth Eszter, a Pázmány Péter Gimnázium diákja a német olimpiászokon elért kiváló helyezéseiért, és Horváth Liza Napsugár a diáktanács elnöke, a MiOne? suliújság szerkesztő bizottságának elnöke, aki szavalóversenyeken is remekelt. Könyvjutalomban részesült Ivanics Teodóra, angol és német nyelvi olimpiászok eredményes szereplője és sportoló. Kollár Klaudia német szakos tanárral együtt színpadra léptek azok a gimnazista diákok is, akik átvehették a DSD B1 német nyelvvizsga teljesítését igazoló oklevelet.  

Érsekújvári szakközépiskolások

Az Egészségügyi Középiskola két diákját jutalmazták, Kováčik Evelynt és Pásztor Máriát. Evelyn és Marika végzős diákok már most oktatják az alapiskolás tanulókat az elsősegélynyújtás alapjaira és népszerűsítik az egészségügyi képzést. Az Irány az egészségügyi! és a Gyógyfürdők csodálatos világa elnevezésű projektek aktív szervezői, mindketten kiváló matematikusok. A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia diákja, Szőke Krisztina vehette át a Koppány Schwitzer család emlékére alapított ösztöndíjat. A végzős diák kitűnően teljesített a szaktantárgyakban és a humán tárgyakban egyaránt, kiválóan beszél szlovákul és angolul. Könyvjutalmat kapott Szabó Olivér, az ipari iskola információs és hálózati technológiák szakirányának negyedikese, a diákparlament tagja, számos hazai és külföldi informatikai verseny eredményes szereplője. Könyvjutalmat kapott Simon Ferenc, az ipari iskola információs és hálózati technológiák szakirányának negyedikes diákja, a NAG (Networking Academy Games) országos döntőse, számos szakmai verseny résztvevője, aki emellett matematika, sakkverseny és Sudoku versenyek sikeres szereplője. A jutalmazottak egyike volt Kosár Rebeka is, az ipari iskola végzős diákja, aki matematika versenyeken és a Szép magyar beszéd kerületi fordulóján képviselte iskoláját, a diákparlament aktív tagja. Kis Tamás Kristóf, a kereskedelmi akadémia végzős diákja betegség miatt nem tudta átvenni a jutalmat, de méltatásában kiemelték a társastánc terén elért kiváló hazai és nemzetközi eredményeit. Az elmúlt két évben az országos bajnokságokon partnerével többször dobogós lett.

A diákok nevében Horváth Eszter mondott köszönetet az alapítvány támogatóinak, pedagógusoknak és szülőknek. „Mi érsekújvári diákok megtanultuk, hogy igazán nagy dolgok, csak lemondás, kitartó munka és küzdés árán születnek, erős akarattal, elszántsággal és hittel minden helyzetből megtaláljuk a kiutat. Ha távol kerültünk otthonunktól sosem felejtjük, honnan indultunk és hová tartunk, mindig büszkék leszünk városunkra és iskoláinkra. A jövőben példamutató magatartásunkkal visszük tovább iskolánk hírnevét” – hangsúlyozta Horváth Eszter.

Read More

Post Comment