Search by category:
Egyéb kategória

24 óra leforgása alatt kétszer is csökkent a benzinár Szlovákiában

Karácsonyig további árcsökkenés várható a töltőállomásokon.

Az elmúlt két hétben négyszer változott az üzemanyagok ára a töltőállomásokon. Míg az árak június és október végén érték el a maximumot, addig november 25-ától december 9-ig a benzinért és gázolajért is kilenc centtel kevesebbet fizettünk, mint előtte. Most egy liter benzinért 1,52 eurót, a gázolaj literjéért pedig 1, 65-öt kell kicsengetnünk.

Az elemzők szerint az olaj világpiaci ára is csökken, ezt a folyamatot pedig leginkább a világpiaci recessziótól való félelem befolyásolja.  „Az elmúlt hetekben kevesebb kőolajat vásároltak. Ez az egyik fő oka annak, hogy az elmúlt három hétben az olajárak közel 15 százalékost csökkenését regisztrálták a piacon” – nyilatkozta a Markíza Televíziónak Lukáš Lipovský, az XTB elemzője.

A kőolaj árának csökkenéséhez hozzájárulhatott az eddigi enyhe tél, valamint az olajfinomítók jelentős mennyiségű kőolajtartaléka.

A Dáta bez pátosu karácsonyig az üzemanyagárak további csökkenését várja: a benzin ára 1,50 alá, a gázolajé 1,60 euró alá eshet.

Ezzel szemben Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója szerint az új évtől jelentősen nőhet az üzemanyagok, leginkább a gázolaj ára. Ennek oka, hogy az alternatív forrásokból származó kőolaj ára, ahogy feldolgozási költsége is magasabb. Hozzátette, a gázolaj ára így akár két euró fölé is nőhet.

Stanislav Pánis, a J&T Banka elemzője szintén hasonló forgatókönyvvel számol. 

(tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment