Search by category:
Egyéb kategória

Az EU kiterjesztette az Észak-Koreával szembeni szankcióit

Az Európai Unió további nyolc emberre és az ország nukleáris és ballisztikusrakéta-programjában részt vevő vagy azokat finanszírozó négy szervezetre szervezetre terjesztette ki az Észak-Koreával szembeni, saját kezdeményezésű szankcióit – közölték az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően.

A jegyzékbe vettek között olyan emberek szerepelnek, akik vezető pozíciót töltenek vagy töltöttek be az észak-koreai rakétaprogram kidolgozásában. Az EU a büntető intézkedések hatálya alá vonta az ország rakétaipari tevékenységéért felelős minisztériumát és intézményeit az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatai alapján. Az EU továbbá egy olajtankert és egy másik teherhajót is felvett a szankciós listára, miután ezek részt vettek a BT-határozatokat sértő cselekményekben – írták.

Az Észak-Koreával szembeni uniós szankciós listán jelenleg 73 személy és 17 szervezet szerepel, akikre, illetve amelyekre uniós beutazási tilalom és vagyoni eszközeik befagyasztása vonatkozik. A névsorban szereplők számára ezen felül tilos bármi fajta finanszírozást nyújtani. Az unió továbbá átültette saját jogrendjébe az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi vonatkozó határozatát, amelyek 80 észak-koreai személyt és 75 szervezetet büntetnek – közölték.

Az Európai Unió elítéli, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság jelentősen növelte az illegális rakétaindítások számát, és ezzel folyamatosan aláássa a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó globális rendszert. Az EU ezért felszólítja az országot, hogy tegyen eleget a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeinek, és folytassa a párbeszédet az érintett felekkel – írták az ülésről kiadott közleményben.

Az Európai Unió az összes ország közül Észak-Koreával szemben alkalmazza a legszigorúbb szankciós intézkedéseket. Az ország nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztésére irányuló tevékenységeire válaszul az EU 2006-ban hozott először intézkedéseket, mert e tevékenységek az ENSZ BT számos határozatát sértették. Az unió átvette az ENSZ BT valamennyi vonatkozó határozatát, és ezek kiegészítésére saját autonóm szankciórendszert vezetett be Észak-Koreával szemben.

Read More

Post Comment