Search by category:
Egyéb kategória

Ünnepi ízek Zsófiától

Zsófia konyhája

25 perc

Gombás gesztenyekrémleves

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olívaolaj, 400 g erdei gomba, 400 g cukrozatlan gesztenyemassza, kb. 1 l húslevesalaplé (szárnyasból), 1,5 dl főzőtejszín, só, bors, 50 g szeletelt mandula.

A felaprított vöröshagymát félig megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, kb. 5 percig pirítjuk, ekkor a gombák felét kivesszük, tálalásig pihentetjük. A másik feléhez adjuk a villával áttört gesztenyemasszát, hozzáöntjük a húslevest, a tejszínt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A krémlevest a gombaraguval és a száraz serpenyőben megpirított mandulával tálaljuk.

 

50 perc

Töltött kelkáposzta

Hozzávalók: 10 nagy kelkáposztalevél, 500 g darált sertéshús, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 zellerszál, só, bors, 1 ek. pirospaprika, 200 g sárgarépa, olaj, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej.

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és rövid pirítás után a darált húst. Amikor a hús átpirult, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a hámozott és felszeletelt sárgarépát, valamint a zellert, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig pároljuk, amíg megpuhul a zöldség, ekkor a levét átöntjük egy másik lábasba. Felforraljuk, majd ráöntjük az 1 ek. liszttel elkevert tejfölt, és összeforraljuk. A húsos ragut a maradék liszttel megszórjuk, ráöntjük a tejet, kevergetve összeforraljuk. A káposztaleveleket sós, lobogva forró vízben leforrázzuk 1 perc alatt, leszűrjük, rárakjuk a ragut, feltekerjük. A töltött káposztákat tepsibe rakjuk, letakarjuk alufóliával, majd 190 fokos sütőben 10 percig sütjük. A mártást tálaláskor kínáljuk mellé.

 

45 perc

Zöldséges csicserikrokett aszalt szilvás káposztával

Hozzávalók: 250 g brokkoli, 400 g főtt csicseriborsó (konzerv), 200 g sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 100 g zsemlemorzsa, só, bors, 1 mk. őrölt római kömény, olívaolaj. A körethez: 700 g lila káposzta, 1/2 dl balzsamecet, 200 g aszalt szilva, 2 ek. méz.

A rózsáira szedett brokkolit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük és villa segítségével a brokkolival együtt összetörjük. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát, a tojást és az 50 g zsemlemorzsát. Ízesítjük sóval, borssal és a római köménnyel. 20 percig pihentetjük, hengereket formázunk belőle, majd a maradék zsemlemorzsában megforgatjuk, megspricceljük olívaolajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (kb. 35 perc alatt). A finomra vágott káposztát meglocsoljuk a balzsamecettel, hozzáadunk 4 ek. olívaolajat, s lassan párolni kezdjük. Amikor kicsit összeesett a káposzta, beletesszük a feldarabolt szilvát és a mézet. Sóval, borssal ízesítsük, puhára pároljuk.
 

60 perc

Mogyorós-banános szelet

Hozzávalók: 8 tojás, 160 g cukor, 1 cs. sütőpor, 100 g darált török mogyoró, 200 g liszt, 300 g mogyorókrém a kenéshez. A krémhez: 4 dl tej, 2 banán, 50 g cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 5 dl hideg habtejszín, 10 g zselatin. A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 150 g porcukor, néhány szem török mogyoró.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a sütőporral és a darált mogyoróval elkevert lisztet. A masszából kb. 30 × 20 centis, sütőpapírral bélelt tepsikben, 170 fokra előmelegített sütőben 3 lapot sütünk. Kihűtjük, majd mindegyik lap tetejét megkenjük mogyorókrémmel. 3 dl tejet felforralunk a cukorral, hozzákeverjük a villával áttört banánt, és besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott és forróra melegített zselatint. A krémmel 2 rétegben összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy egy vékony rétegben a tetejére is jusson (mindig a mogyorókrémes oldalra kenjük a krémet). Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A tojásfehérjét vízgőz fölött kemény habbá verjük a cukorral, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, ezzel és a mogyoróval díszítjük a sütemény tetejét. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Read More

Post Comment