Search by category:
Egyéb kategória

Legkésőbb június 30-án lehet az előrehozott parlamenti választás

Legkésőbb június 30-án lehet az előrehozott parlamenti választás

Czímer Gábor

2022. 12. 16., p – 15:09

Pozsony |

Az előrehozott parlamenti választást az államfő és a házelnök szerint is legkésőbb június 30-ig meg kell tartani. Az OĽaNO azonban még nem tudja, támogatja-e a voksolás kiírását.

Az ügyvezetői kormány irányításával frissen megbízott Eduard Heger (OĽaNO) és Boris Kollár a koalíciós Sme rodina vezetője, a parlament házelnöke az elnöki palotában tartott közös sajtótájékoztatót.

Kollár arról beszélt, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédjék az embereket a magas energiaáraktól. Ehhez a parlamentnek, lehetőleg jövő héten, el kell fogadnia az állami költségvetést, amelyről már az ellenzékkel is egyeztetett. „És fel kell készíteni Szlovákiát az előrehozott választásra” – tette hozzá. A házelnök szerint Zuzana Čaputová államfővel arról beszéltek, legkésőbb június 30-áig meg kell tartani a voksolást. Kollár azt is megemlítette, hogy az előrehozott parlamenti választást lehetővé tévő alkotmány-módosításra már kevesebb időt kaptak Čaputovától, hiszen ezt az államfő szerint törvényhozásnak január végéig el kell fogadnia. „Az államfő szavaiban azonban éreztem, még jobb lenne, ha ezt már a jövő héten megtennénk, ezért én erre fogok törekedni” – tette hozzá a házelnök. Kollár, újságírói kérdésre elmondta, a január 21-re kiírt népszavazást, amelynek a célja úgy módosítani az Alkotmányt, hogy referendummal is meneszteni lehessen a kormányt, nem lehet törölni, erre nincs jogi lehetőség. A házelnök egyébként egyetért az ilyen módosítással.

Heger, miután átadta az államfőnek a lemondását, és az elnök egyben megbízta őt az ügyvezető kormány vezetésével elmondta, a most megbukott kabinet reformokat hozott és a korrupció ellen küzdött, illetve világos külpolitikai irányultsága volt. „Jelentősen előre vittük Szlovákiát” – tette hozzá. A jövőre nézve pedig arról beszélt, az ország irányításának a továbbiakban is demokratikusnak, korrupcióellenesnek, reformpárinak kell lennie, amelynek világos külpolitikai irányultsága van. Heger a következő időszak egyik legfontosabb lépésének a költségvetés elfogadását nevezte, amely szerinte az embereknek, de a munkaadóknak is segítséget nyújtana. A most következő időszak további lépéseiről a politikai pártok szintjén folytatnak majd egyeztetéseket. Heger azonban nem tudta megmondani, hogy mozgalma, az OĽaNO támogatná-e az előrehozott parlamenti választás kiírását, vagy sem.

Read More

Post Comment