Search by category:
Egyéb kategória

Az ENSZ-főtitkár az éghajlatváltozás elleni harc fokozására szólította fel a G20-csoportot

Az ENSZ-főtitkár az éghajlatváltozás elleni harc fokozására szólította fel a G20-csoportot

Mészáros Richárd

2024. 06. 20., cs – 16:51

Az éghajlatváltozás elleni harc fokozására szólította fel csütörtökön az ENSZ-főtitkár a G20-országcsoport vezetőit, valamint felszólította az egyes országokat, dolgozzanak ki olyan terveket, amelyek segítségével a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra, azaz a párizsi megállapodásban kitűzött célértékre korlátozzák.

António Guterres a Bécsben rendezett Austrian World Summit nevű klímakonferenciára küldött videóüzenetében a többi között a nettó nulla kibocsátás elérésének fontosságát és a fosszilis tüzelőanyagok elhagyását húzta alá.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy az éghajlatváltozás nyomán kialakuló a hőhullámok, az árvizek és a szárazságok a legkiszolgáltatottabbakat érinti a leginkább.

„Emberek halnak meg, életek mennek tönkre és az árak csak emelkednek” – fogalmazott.

Kiemelte: az elkövetkezendő 18 hónap kulcsfontosságú lesz  a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokon tartásában, „elkerülendő az éghajlati káoszt”.

Mint mondta, ebből a harcból senki nem fog kimaradni.

A csúcstalálkozón részt vesz a többi között Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök, Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Arnold Schwarzenegger is.

Read More

Post Comment