Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS támogatja a jövő évi költségvetést

Az SaS támogatja a jövő évi költségvetést

Mészáros Richárd

2022. 12. 20., k – 19:58

Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök és Richard Sulík, az ellenzéki SaS vezetője bejelentette, a jövő évi költségvetést illetően sikerült megállapodást kötniük. A szavazatokért cserébe az SaS Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter lemondását várja.

A jövő évi költségvetést így a volt koalíciós pártok mindegyike, az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí is támogatja.

„Többórányi tárgyaláson vagyunk túl, és örömmel jelentem be, hogy megállapodásra jutottunk. Mindannyiunknak kompromisszumot kellett kötnie” – mondta Heger.

„A költségvetés tartalmazza majd a kiadási korlátokat, az orosz olaj, a gázszállítás, az alkohol és a szerencsejátékok megadóztatását. A költségvetés részét képezik majd az alacsonyabb adók is – tíz százalékos áfa a gasztroszektorban, a koncessziós díjak megszüntetése” – részletezte Heger.

A költségvetés jóváhagyását, majd Matovič lemondását követően, a pénzügyi tárca vezetésével – Sulík szerint – Hegert bízhatják meg.

Az SaS vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy az állami költségvetésről szóló egyezség csak arról, és nem egy újabb koalíciós többségről szóló megállapodás. 

Matovič kedden ismételten felajánlotta, távozik a pénzügyi tárca éléről, ha Richard Sulík pártja megszavazza a büdzsét.

A parlament csütörtökön délelőtt 11-kor szavazhat a 2023-as állami költségvetésről.

(Denník N)

Kapcsolódó cikkünk

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter felajánlotta lemondását az SaS-nek, ha a párt támogatja az állami költségvetés elfogadását. Ezt a közösségi oldalán közölte.

„Felajánlottam az SaS-nek, hogy ha az embereket nem fogja túszként kezelni, és elfogadja az emberek energiaproblémáinak a megoldását célzó állami költségvetést, büszkén és elégedetten lemondok a pénzügyminiszteri posztról” – írta Matovič.

Rámutatott a társadalom hangulatára, és a lakosok aggályaira a villanyáram és a gáz árának az emelkedését illetően.

Matovič sajtótájékoztatót is tartott, és az OĽaNO közgyűlése kapcsán elmondta, hogy ilyet egy évben egyszer kell tartani, de ennek időpontja egyelőre nem ismert. Matovič szerint még nem tudni, hogy erre ebben az évben vagy a jövő év elején kerül-e sor.

Arra a kérdésre, hogy fognak-e új pártelnököt választani, úgy válaszolt, hogy erről még nem döntöttek. Hétfőn a Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter körül csoportosuló képviselők bejelentették az OĽaNO-frakcióból való távozásukat.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

A törvényhozás vezetése és a parlamenti frakciók vezetői abban állapodtak meg, a plénum csütörtökön délelőtt 11-kor szavazhat a 2023-as állami költségvetésről. Ha elfogadják, az ország elkerüli, hogy ún. költségvetési provizóriumba kerüljön.

Az SaS és az OĽaNO még kedden is a büdzséről tárgyalt, amely Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti házelnök szerint ahhoz szükséges, hogy az állam jövőre kompenzálni tudja a megugró energiaárakat. Az SaS azonban úgy látja, költségvetés nélkül is lehetséges a kompenzáció. Matovič pedig újra felajánlotta az SaS-nek, távozik a pénzügyi tárca éléről, ha Richard Sulík pártja megszavazza a büdzsét.

Read More

Post Comment