Search by category:
Egyéb kategória

777-en akarnak külföldről szavazni a januári népszavazáson

777-en akarnak külföldről szavazni a januári népszavazáson

Mészáros Richárd

2022. 12. 29., cs – 19:48

Összesen 777-en kérvényezték a belügyminisztériumtól a december 2-i határidőig, hogy külföldről, postai úton adhassák le szavazatukat a januári népszavazáson – tájékoztatott a tárca sajtóosztálya.

„A törvényben megszabott határidőig, vagyis a népszavazást megelőző 50. napig 72 olyan szlovák állampolgár kérte a postai szavazást, akinek nincs állandó lakhelye Szlovákiában, és további 705 választó, akinek van állandó szlovákiai lakhelye” – közölte a minisztérium. 67 kérvényezőnek Pozsonyban van az állandó lakhelye.

A helyi önkormányzat vagy a belügyminisztérium legkésőbb a népszavazás előtti 35. napig elküldi a hivatalos borítékot és a szavazólapot.

A boríték visszaküldésének postaköltségét a szavazó állja. A szavazólapnak legkésőbb a népszavazás előtti utolsó munkanapon, vagyis 2023. január 20-án meg kell érkeznie.

A 2023. január 21-i népszavazáson arról kérdezik a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus. A referendumot a Smer kezdeményezte más ellenzéki pártok támogatásával.

Read More

Post Comment