Search by category:
Egyéb kategória

Ecuadorban rekordszámú támadás érte az újságírókat 2022-ben, többen meg is haltak

Ecuadorban rekordszámú támadás érte az újságírókat 2022-ben, többen meg is haltak

Mészáros Richárd

2023. 01. 06., p – 19:00

Rekordszámú, 356 támadás érte az újságírókat 2022-ben Ecuadorban – állapította meg pénteken kiadott éves jelentésében a Fundamedios, a sajtószabadság védelméért küzdő helyi szervezet.

Adataik szerint a szervezett bűnözői csoportok támadásainak következtében négy újságíró, köztük egy riporternő meghalt, egy pedig eltűnt. A halálesetek közül háromnak a körülményei a mai napig tisztázatlanok.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy a kábítószer-kereskedelemre szakosodott alvilág egyre inkább céltáblájának tekinti az országban a tetteit feltáró sajtót, amit az is mutat, hogy a támadások száma 289-ről emelkedett 356-ra egy év alatt.

A tettlegességen kívül halálos fenyegetések és a szerkesztőségi épületek elleni támadások is rendszeresen előfordulnak.

Ecuadorban egyebek között azért nőtt meg az utóbbi években az erőszakos cselekmények száma, mert az ottani bűnbandákat is bevonva az országon haladnak át a szomszédos Peruban és Kolumbiában előállított kokainszállítmányok az Egyesült Államok vagy Európa irányába.

A szervezett bűnözés a börtönökben is jelen van: a drogkereskedelem miatt bebörtönzött bandatagok belharcaiban 400-an haltak meg 2022-ben.

Read More

Post Comment