Search by category:
Egyéb kategória

Kijevi látogatást is fontolgat a japán kormányfő

Kijevi látogatást is fontolgat a japán kormányfő

Mészáros Richárd

2023. 01. 06., p – 18:57

Kijevi látogatást is fontolgat hamarosan kezdődő diplomáciai körútja során Kisida Fumio japán miniszterelnök – ezt ő maga jelentette be pénteken, beszámolva Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel aznap folytatott telefonbeszélgetéséről.

Mint mondta, Volodimir Zelenszkij meghívta az ukrán fővárosba, és Kisida Fumio vele is tudatta, hogy „bizonyos tényezők figyelembevétele” mellett gondolkodik a látogatáson.

A beszélgetésben Kisida Fumio ismét Japán egyértelmű támogatásáról biztosította Kijevet, elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és ígéretet tett az ukrán nép támogatására különösen a téli időszakban.

Kisida Fumio hétfőn kezd diplomáciai körutat, amelynek során a tervek szerint látogatást tesz Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

A kormányfő Kijevbe szóló meghívását Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője hivatalosan már átadta Japán ukrajnai nagykövetének, Macuda Kuninorinak.

A japán kormányfő azt is elmondta, hogy Tokió a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport soros elnökeként is keresni fogja az Ukrajnával folyó együttműködés fejlesztésének lehetőségeit.

Read More

Post Comment