Search by category:
Egyéb kategória

Első exobolygóját fedezte fel a James Webb űrteleszkóp

Első exobolygóját fedezte fel a James Webb űrteleszkóp

Kulcsár Péter

2023. 01. 13., p – 23:44

Első exobolygóját fedezte fel a James Webb űrteleszkóp – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az LHS 475 nevű bolygó létére már korábban is utaltak információk, és ezt most a teleszkóp segítségével is sikerült megerősíteni.

Az LHS 475 átmérője csaknem pontosan akkora, mint a Földé, és körülbelül 41 fényévnyire található tőlünk. Azt egyelőre nem tudni, hogy a légköre is hasonló-e bolygónkéhoz.

A csillagászok sokáig csak a Nap körül keringő bolygókat ismerték. Az első exobolygókat csak az 1990-es évek elején fedezték fel. Az exobolygók olyan égitestek, amelyek egy, a Naprendszerünkön kívüli csillag körül keringenek. A NASA szakértői szerint több százmilliárd exobolygó található galaxisunkban, a Tejútrendszerben.

A James Webb űrteleszkóp a NASA, valamint a kanadai és az európai űrkutatási ügynökségek együttműködésével épült meg, és 2021 végén egy Ariane hordozórakéta fedélzetén indult útnak a világűrbe a Francia Guyanán található európai űrrepülőtérről, Kourouból.

Az űrteleszkóp által készített első felvételeket 2022 nyarán tették közzé. Ezek minden korábbinál részletesebb betekintést nyújtanak a világűrbe.

Read More

Post Comment