Search by category:
Egyéb kategória

Idén valóban megkezdik a vágsellyei kerülőút és a híd megépítését

Idén valóban megkezdik a vágsellyei kerülőút és a híd megépítését

Száz Ildikó

2023. 01. 16., h – 16:32

Vágsellye |

Végleg elhárult minden akadály, ami eddig késleltette, vagy akadályozta a vágsellyei elkerülőút megépítését. Több mint egy évtizede várnak a járási székhelyen és a térségben élők a nagyszabású beruházás megkezdésére, amely tehermentesítené a járási székhelyt az elviselhetetlen kamionforgalomtól.

A Vágsellyei Városi Hivatal is megerősítette a 2023-as év első jó hírét, miszerint még ebben az évben megkezdik az elkerülőút megépítését. Koller Erika városi szóvivő arról tájékoztatta a lakosokat, hogy Jozef Belický, Vágsellye polgármestere telefonon kereste meg Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkárt, hogy tájékozódjon a fejleményekről.

Első helyen van Vágsellye

Jaroslav Kmeť tájékoztatása szerint 2023-ban több mint 150 millió eurót fordítanak az utak felújítására, illetve új utak építésére. Az összeg jelentős része európai uniós forrásból való. Kmeť erről a saját közösségi oldalán is információkat tett közzé és a legnagyobb beruházásként említette a vágsellyei elkerülőutat. Az építkezés várhatóan 36 hónapig tart. Az új vágsellyei kerülőút 11,8 kilométer hosszú lesz, és a beruházás részét képezi a 705 méter hosszú híd megépítése a Vág folyón. A lakosok azonban továbbra is jócskán szkeptikusak, mert korábban több volt a fennakadás az ügyintézés során, mint az előrelépés. A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) több alkalommal hosszabbította meg a vágsellyei kerülőutat érintő versenypályázatot. Ennek egyik oka az volt, hogy néhány versenypályázatra jelentkező cég kifogásolta a versenyfeltételeket. Nehezményezték, hogy a leendő kivitelező cég miért nem szólíthat meg a munkálatok elvégzésekor más alvállalkozókat. Nem ez volt az első alkalom, hogy egy időre megint eltolódott a beruházás megvalósításának tervezett időpontja.

Tiltakozások sora

2021 augusztusában Vágsellye vezetése a tiltakozó megmozdulás élére állt, amikor a helyi aktivisták és a régióban élők ismét kivonultak a Vágvecse városrészben lévő körforgalomhoz. A Szlovák Útkezelőség ugyanis megszüntette a közbeszerzési eljárást a vágsellyei elkerülőúttal kapcsolatban arra hivatkozva, hogy nem zajlott le időben az építkezés megkezdéséhez szükséges adminisztrációs folyamat. A város vezetése azzal érvelt, hogy már minden engedélyük megvolt. A forgalom lassításával és hangos dudálással, a gyalogosok és kerékpárosok felvonulással hívták fel a figyelmet a városban uralkodó áldatlan közlekedési állapotra. Vágsellyén naponta mintegy harmincezer gépkocsi halad át, emiatt megrongálódott a Vág folyón átívelő egyetlen híd. A Vágsellyét a Vágvecse városrésszel összekötő, 1977-ben épített hidat a legutóbbi diagnosztikai felmérések alapján az ötös számú veszélyességi fokozatba sorolták. Ha le kellene zárni a hidat, elvágnák egymástól a két városrészt, és sem a munkáltatók, sem az áruszállítók nem jutnának át. A városban élők, az átutazók, valamint a környékbeli vállalatokban dolgozók mindennapjait így is ellehetetlenítik a forgalmi dugók, a folytonos balesetek. Ráadásul az utak mentén lévő családi házakban élők kerítései, házfalai is berepedeztek az ablakaik alatt elzúgó kamionoktól. Vágsellyén munkanapokon a reggeli és a délutáni órákban rendszerint húsz percet kell várakozniuk hosszú kocsisorokban a Galánta irányából érkezőknek a híd, azaz az Érsekújvár és Komárom, valamint a Nyitra felé vezető, több kilométeres útszakaszon. Hasonló helyzetben vannak a város központjába tartók is Érsekújvár és Nyitra irányából.

Hosszadalmas folyamat

Jozef Belický még a 2021-es közös tiltakozást követően, melyet a város a civil szervezetekkel együtt tartott, levélben fogalmazta meg aggodalmait Eduard Heger kormányfőnöknek, később a város vezetése találkozott Boris Kollárral, a parlament elnökével is. Több százan írták alá a petíciót, amelyben ismételten sürgették a kerülőút megépítését. A 2019-es évet megelőző történések is bonyolultak voltak, amikor az útkezelő vállalat levélben fordult a telektulajdonosokhoz, az önkormányzatokhoz és a magánszemélyekhez Vágsellye, Vágtornóc, Vághosszúfalu, Vágkirályfa és Felsőjattó környékén. 465 telektulajdonost szólítottak meg, és nyolc millió euró állami támogatásból vásárolták fel a szóban forgó parcellákat. Érsek Árpád akkori közlekedési miniszter 2017 őszén járt Vágsellyén, addigra a telkek jelentős részét felvásárolták az állami támogatásból és úgy nézett ki, hogy egy évre rá megkezdhetnék az építést. Hasonló ígéret elhangzott még 2016-ban, ezért érthető volt, hogy a helyiek lassan kezdtek belefáradni az eredménytelen tiltakozásokba. Elsőként 2010 májusában a Vágkirályfai útnál tiltakoztak az elkeseredett lakosok. A Pozsony–Losonc útvonalon haladó tehergépkocsik vezetőinek a vágsellyei kerülővel, a fizetős útszakaszok mellőzésével, sikerült megtakarítaniuk az útdíjjal kapcsolatos kiadásokat. A tizenhárom évvel ezelőtti tiltakozáson jelen volt Martin Alföldi, Vágsellye akkori polgármestere, és csatlakoztak hozzá a közeli utcákban élő háztulajdonosok. Később más megoldás nem lévén egyirányúsították a városba vezető utat Galánta felől, ám a közeli kereszteződésnél azóta egyre több a közúti baleset.

A város lakói most is kételkedve fogadták az év eleji információkat, mivel már annyi alkalommal kaptak ígéretet azzal kapcsolatban, hogy végleges és tartós megoldás születik a város közlekedési gondjaira.

Read More

Post Comment