Search by category:
Egyéb kategória

Olaf Scholz: Németország addig támogatja Kijevet, amíg szükséges

Olaf Scholz: Németország addig támogatja Kijevet, amíg szükséges

Mészáros Richárd

2023. 01. 18., sze – 20:48

Németország addig támogatja Ukrajnát, míg szükséges – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Davosban, a Világgazdasági Fórum egyik találkozóján.

„Ukrajna sikeresen és lenyűgöző bátorsággal védekezik” – hangoztatta a német kormányfő. Hozzátette, hogy Ukrajna nemzetközi szövetségesei támogatta erőfeszítéseinek köszönhetően Oroszország „imperialista célkitűzéseivel már teljesen kudarcot vallott”.

Felidézte, hogy Berlin tavaly 12 milliárd euró támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek. „Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges” – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy az ukrajnai orosz hadművelet arra ösztökélte kormányát, hogy gyorsabban váltson a megújuló erőforrásokra, miközben célul tűzte ki a klímasemlegesség elérését 2045-ig. „Teljesen új lendületet kapott az évszázad legalapvetőbb feladata, az átállás a klímasemleges gazdaságra” – mondta.

„Klímasemlegesek kívánunk lenni 2045-re. Ugyanakkor erős feldolgozóiparral rendelkező ország is szeretnénk maradni” – húzta alá Olaf Scholz.

Szót ejtett arról is, hogy Németországban a télen biztosított az energiaellátás, és a lehető leghamarabb megszüntetik a függést az orosz energiahordozóktól, köszönhetően a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgáló tengeri termináloknak. „Mindez azt mutatja, hogy Németország képes a rugalmasságra, tudunk bürokráciamentesek és gyorsak lenni” – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet a kedvező hatásokkal is járó globalizáció visszafordulásának veszélyére is, ami fogalmazása szerint Damoklész kardjaként lebeg a világ felett. A geopolitikai feszültségek megzavarták a kereskedelmet, ami különös gondokat okoz az olyan exportorientált gazdaságoknak, mint Németország – adta értésre.

Read More

Post Comment