Search by category:
Egyéb kategória

Varsó üdvözli, hogy Németország Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

Varsó üdvözli, hogy Németország Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

Kulcsár Péter

2023. 01. 25., sze – 13:59

Üdvözölte több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök a német szövetségi kormány szerdai döntését, amelynek értelmében Berlin Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását.

Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely „nagy lépést jelent Oroszország megállításához”. „Együtt erősebbek vagyunk” – tette hozzá a lengyel kormányfő.

Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak „bátor lépéseket kell tenniük kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében” – nyilatkozott Müller a PAP hírügynökségnek.

Rafal Bochenek, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt szóvivője felidézte: Lengyelország több európai állammal együtt a háború első napjaitól támogatta Ukrajnát. „Ha megvédjük Ukrajnát, megvédjük Európát” – szögezte le Bochenek a PAP-nak nyilatkozva.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal nemzetbiztonsági  irodájának főnöke úgy látja: a Leopardok reális reményt jelentenek Ukrajna számára az Oroszország által megszállt területek fokozatos visszafoglalására. Siewiera hangsúlyozta annak a nemzetközi koalícióépítésnek fontosságát, amely hatással van a háború lefolyására, és „talán távol tartja azt a lengyel határoktól”.

Andrzej Duda lengyel elnök január 11-én bejelentette: Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében egy századnyi Leopard harckocsit ad át Ukrajnának. Miután múlt pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopardok szállításáról, Mateusz Morawiecki kormányfő jelezte: Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is kész korszerű fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

Steffen Hebestreit, a német szövetségi kormány szóvivője szerdán közölte, hogy egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át Ukrajnának a német hadsereg állományából.

Read More

Post Comment