Search by category:
Egyéb kategória

8. helyen zárt a vb-n a magyar férfikézilabda-válogatott

8. helyen zárt a vb-n a magyar férfikézilabda-válogatott

Orosky Tamás

2023. 01. 29., v – 18:31

Két vereséggel zárta az olimpiai kvalifikácós férfikézilabda-világbajnokságot a magyar válogatott: a norvégoktól simán, az egyiptomiaktól hosszabbítás után kaptak ki Lékaiék az 5–8. helyért zajlott helyosztókon.

A pénteki, norvégok elleni meccs első 50 perce hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint a magyarok eddigi, skandinávok elleni meccsei (Svédország, Dánia): Sagosenék gyorsan kialakítottak maguknak egy kényelmes előnyt. Ráadásul ismét piros lappal álíttottak ki egy magyar játékost az 1. percben, ezúttal Rosta Miklós bűnhődött azért, mert a hetesénél a norvég kapus fejét is súrolta a labdája. A magyar válogatott az utolsó tíz percben vissza tudott jönni egy pillanatra a meccsbe, de a menetrendszerűen érkező hibák miatt nem volt esélyük izgalmassá tenni a végjátékot (33:25).

Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint ugyanakkor mentálisan és fizikálisan is jobbak voltak, mint két nappal ezelőtt a Dánia elleni súlyos vereség (40:23) alkalmával. „Az olyan csapatok, mint Svédország, Dánia vagy Norvégia mindig gyors lerohanásokkal és gólokkal büntetik a hibáinkat, a labdaeladásainkat. Ellenük hatvan percig kell összpontosítani és hatvan percig kell magas szinten kézilabdázni” – kezdte értékelését a kétszeres vb-ezüstérmes norvégokkal szembeni kudarcot követően a spanyol edző. – A játékosok akartak és mindent megtettek a pályán. Láttam a tüzet és a küzdőképességet rajtuk, emiatt boldog vagyok és büszke. Persze, az eredmény láttán nem vagyunk boldogok, mert mindig győzni akarunk, és amikor nem sikerül, csalódott vagyok.

A szakember ezúttal jobban variált az összeállítással, több lehetőséget kapott Ligetvári Patrik és Szöllősi Szabocs is. „Frissebb voltam, mint a csapattársaim, próbáltam élni a bizalommal, amit kaptam, és a legjobbamat nyújtani. Ezúttal sokkal fegyelmezettebben játszottunk, nem volt akkora különbség a két együttes között, mint amit a végeredmény mutat, de sajnos fontos időszakokban több labdát is eladtunk. Nagyon örülök, hogy a csapat megmutatta a szebbik arcát – nyilatkozta Ligetvári.

A vereséggel a magyar válogatott a 7. helyért játszhatott, az ellenfele a pénteken hosszabbításos meccset játszott Egyiptom volt vasárnap délután. Utóbbi tény ellenére az afrikaiak voltak a frissebbek, a meccs elején teljesen szétesett magyar támadójátékot kihasználva 4:0-ra elhúztak, s az 5-6 gólos előnyük hosszú időre állandósult.

A meccs kétharmadánál az egyiptomiak nyolc, a magyarok viszont már 16 rontott lövésnél tartottak, ez alapjaiban határozta meg a különbséget a csapatok között. Csakhamar 3:0-s sorozatot produkált a magyar együttes, ám az ellenfél egy időkérés után szintén hárommal válaszolt, ráadásul Bóka Bendegúz térdsérülés miatt kivált a játékból. A folytatásban is hullámzott a mérkőzés, egy 5:1-es magyar gólsorozat következett (2:-24), ám hat perccel a vége előtt úgy tűnt, eldőlt a hetedik hely kérdése, akkor ugyanis Egyiptom 28:24-es előnyben volt.

A rendes játékidőből hátralévő percekben azonban az észak-afrikaiak nem találtak be, a rendkívül összeszedetté vált magyar válogatott viszont négyszer is, így hosszabbításra volt szükség. A magyarok a ráadás harmadik percében vezettek először az egész meccsen, ami hetven percnél is tovább tartott, az első hosszabbítás után ugyanis 31:31 volt az állás.

A második ráadás utolsó fél percében megint az egyenlítésért kellett támadnia a magyar együttesnek, de egy eladott labda miatt ezúttal már nem járt sikerrel a csapat, amely így a 8. helyen végzett a vb-n.

Jó lett volna sikerrel búcsúzni, azt viszont szem előtt kell tartanunk, hogy sok csapat pályázott a legjobb nyolcba kerülésre. Reálisan kell értékelnünk a tornát. Jobb játékra van szükség, több területen is fejlődnünk kell” – értékelt Lékai.(MTI)

Read More

Post Comment