Search by category:
Egyéb kategória

SOM: Nem old meg semmit az önkormányzatok esti tiltakozása

SOM: Nem old meg semmit az önkormányzatok esti tiltakozása

Mészáros Richárd

2023. 01. 30., h – 18:38

Az önkormányzatok hétfő esti tiltakozása, a közvilágítás lekapcsolása nem old meg semmit, csak a lakosságot érinti hátrányosan – vélekedik a Strana obcí a miest – SOM (Települések és Városok Pártja).

„A tiltakozás elsősorban az embereket érinti hátrányosan, mert szó szerint a saját bőrükön érzik” – jelentette ki Jozef Krúpa, a SOM elnöke, Pozsonybeszterce polgármestere. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a kormány sosem reagált a hasonló tiltakozó akciókra.

A párt több polgármester tagja is azt állítja, negatív tapasztalataik vannak a hasonló kezdeményezésekkel. „Eddig egyszer kapcsoltuk le a közvilágítást. Rövid időre teljes sötétség borult a településre, két házba mindjárt be is törtek” – mondta Zuzana Nebusová, Szepestamásfalva polgármestere, a Szepességi Városok és Falvak Regionális Társulásának elnöke.

Krúpa szerint más megoldásokat kell keresni, nem a lakosságot kell túszként kezelni. „Az első dolog az lenne, hogy az összes parlamenti képviselő, aki egyben polgármester vagy helyi képviselő is, a polgárok érdekei szerint szavazzon a törvényhozásban. De sajnos nem ez történik, ehelyett sokszor a pártközpontok utasításait követik, ezen kell változtatni” – mondta Krúpa.

Szlovákia több településén hétfőn este 19 órakor fél órára lekacsolják a közvilágítást. Ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy az energiaárakkal kapcsolatos megoldatlan kérdések rendkívüli mértékben akadályozzák az önkormányzatokat az alapvető feladataik ellátásában, és a települések a rossz kormányzati döntések áldozatai. A Szlovákia Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerint a települések döntő többsége csatlakozik az akcióhoz. A kormány segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében.

Kapcsolódó cikkünk

Szlovákia több településén tiltakozásul kikacsolják hétfő este a közvilágítást. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az energiaárak körüli megoldatlan helyzet rendkívül súlyosan akadályozza az önkormányzatokat alapvető feladataik ellátásában.

Este 7-kor félórára lekapcsolják a közvilágítást. „Nem az önkormányzatok a problémák okozói. Ők a kormány rossz döntéseinek áldozatai, és most gyors és hatékony segítsége van szükségük” –fogalmaztak az önkormányzatok.

Olyan megoldásokat várnak, amelyek segítségével rendezhetik a tavaly őszi és a téli magas számlákat. Azt is szeretnék, hogy a kormány ne feledkezzenek meg a biomasszát, pelletet vagy faforgácsot használó településekről sem.

„Azt várjuk, hogy ne utófinanszírozás formájában érkezik majd a támogatás, mert nem várható el, hogy sok, a szakadék szélén álló önkormányzat hitelt vegyen fel, majd arra várjon, hogy az állam később megtérítse a költségeit” – mondta a TASR hírügynökségnek Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása központi irodájának igazgatója.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a jövő évi támogatásról se feledkezzenek meg, amikor az idei évre vonatkozó éves elszámolásokat fogják megkapni az önkormányzatok. „Mert még ez sem biztos, hogy az az összeg kigazálkodható” – mutatott rá a szövetség.

A kormány segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében. Január 1-jétől március 31-ig a villamos energia árát megawattóránként 199 euróban, a gázét pedig megawattóránként 99 euróban maximálják az önkormányzatok számára. A maximum feletti villamosenergia- és gázköltségek 80 százalékát megtéríti az állam.

Karel Hirman gazdasági miniszter a napokban találkozott az önkormányzatok képviselőivel, akiket arról tájékoztatott, hogy a támogatás olyan rendszeren keresztül fog érkezni, amely már tavaly decemberben is működött. Az első januári kompenzációt februárban lehet kérni.

Read More

Post Comment