Search by category:
Egyéb kategória

Adrián Guľa: Egységesnek és gyorsnak kell lennünk a Slovan ellen

Adrián Guľa: Egységesnek és gyorsnak kell lennünk a Slovan ellen

Lencsés Zoltán

2023. 02. 10., p – 18:02

Csúcsrangadóval kezdődik a Fortuna Liga tavaszi szezonja a DAC labdarúgócsapata számára. A sárga-kékek vasárnap 17.30-kor az éllovas Slovant fogadják a MOL Arénában.

Hatalmas téttel bír a dunaszerdahelyiek számára a vasárnapi derbi, hiszen győzelem esetén beérik a listavezető pozsonyiakat a tabella élén. A sárga-kékek legalább 9-10 ezer néző előtt harcolhatják ki a három pontot.

Gyengült a Slovan

A Slovan tavaly és tavalyelőtt is meggyőző fölénnyel nyerte meg nemcsak az alapszakaszt, hanem magát a bajnokságot is. A szokatlanul szoros idei versenyfutás ellenére nem mondhatni, hogy az égszínkékek jelentősebb mértékben erősítettek a téli átigazolási időszak során, sőt: távozott a csapattól Abena, Rabiu, Ramírez, Hrnčár, Saponjics, Mustafic és Medved. Érdekesség, hogy az augusztusi Slovan–DAC-on Rabiu kivételével ők mindannyian játéklehetőséget kaptak Vladimír Weiss vezetőedzőtől.

A tréner a tegnapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a szigorú értelemben vett kezdőcsapatból csak egy játékost engedett el. „Úgy tűnhet, hogy sokan távoztak, de az alapkezdőből csak Abena távozottˮ – mondta Weiss, aki a távozók helyére az ex-DAC-os Zuberu Sharanit, valamint Malik Abubakarit (Malmö) és Maudo Jarjuét (Elfsborg) igazolta le.

A tréner hangsúlyozta: elégedett a jelenlegi kerettel, és nem lesz csalódott, ha nem sikerül újabb játékosokat a klubhoz csábítani. Korábban Róbert Tomaschek sportigazgató arról beszélt, hogy a Slovan szeretne szlovák játékosokat is igazolni, de Weiss szerint ez azért nem történt meg az elmúlt hetekben, mert a szlovák klubok mindig indokolatlanul magas összeget kérnek a játékosokért, amikor a Slovannal kezdenek tárgyalni.

Jó előjelek

A DAC-szurkolók nemcsak a nagy rivális kevésbé jól sikerült átigazolási szezonja miatt várhatják bizakodva a vasárnapi rangadót, hanem mert a gólvágó Nikola Krstovicot sikerült meggyőzni a maradásról, és mert a csapat veretlen maradt a téli felkészülés során (két győzelem, három döntetlen). Amellett, hogy nem távozott egyetlen fontosabb játékos sem a keretből, Guľa az igazolásaival bebiztosította a balbekk (Alex Mendez) és a támadó (Joannisz Niarkhosz) posztot is. A DAC mesterének tavasszal a középpályán is nagyobb lesz a merítési lehetősége: a felkészülés során biztató formát mutatott Csóka Bálint is a kerettel készül, valamint ott van a Brazíliából érkezett 20 éves Rodrigues Riquelme is, akit eredetileg legalább fél évre Somorjára küldtek volna akklimatizálódni, de a játékos gyorsan meggyőzte a stábot arról, hogy a DAC keretében a helye.

Van még egy fontos dolog, ami bizakodással töltheti el a szurkolókat: a csapategység. Az első januári tréning előtt Szánthó Regő, a szezonfelvezető sajtótájékoztatón pedig Kalmár Zsolt is hangsúlyozta, hogy az új stáb érkezésével jobban összekovácsolódott a csapat. Az ő szavaikat erősítette meg a jobbhátvéd Alex Pinto is: „Jelenleg jobban érzem magam, mint egy éve. A csapat jobban egyben van, a hangulat remek. Felkészültek vagyunk egészen a szezon végéig megküzdeni a kitűzött céljainkért” – mondta a portugál játékos a klubhonlapnak.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a sárga-kékek régóta sérüléssel bajlódó játékosai, Eric Davis és Andrija Balic is kezdik újra felvenni a ritmust, akkor a helyzet valóban biztató. „Csütörtökön a teljes keret edzett, nem volt hiányzó. Egyedül Krstovic készült individuálisan egy kisebb sérülés miatt. Ő kisebb terhelést kapott a többieknél, de a mérkőzésig még van ideje rendbe jönniˮ – fogalmazott Guľa a Hazai pályán című műsorban.

Gyorsnak kell lenni

A DAC–Slovan meccsek örökmérlege az utóbbinak kedvez, a 70 mérkőzésből 39-szer győztek a pozsonyiak, 14-szer a DAC, 17 találkozó zárult döntetlennel. A két csapat első szezonbeli találkozója 1:1-es döntetlennel végződött Pozsonyban, a sárga-kékek gólját Krstovic szerezte. Az utolsó őszi fordulót követően a felek egy edzőmeccsen is összecsaptak a MOL Akadémián, akkor a Slovan félidőben már 4:0-ra vezetett, a DAC végül 4:2-re kozmetikázta az eredményt.

Vasárnap nemcsak a tabella első két helyezettje csap össze a MOL Arénában, a mérkőzés a két legtöbb lövéssel próbálkozó és a legtöbbet passzoló együttes párharca is lesz. „Az, hogy a listavezetővel kezdjük a szezont, bizonyos értelemben rányomta a bélyegét a felkészülésünkre. Éreztem a játékosaimon a motivációt, az éhséget, hogy nem sumákolnak el semmit és a kellemetlenebb feladatokat is megoldják. Színvonalas mérkőzésre számítok, ahol két minőségi csapat csap össze. A Slovan az esélyes, ezzel tisztában vagyunk, hiszen még az Európa-konferencialigában is sikeresen szerepel. Bízom benne, hogy egységesek, agresszívek leszünk. A labdával és anélkül is gyorsan kell játszanunk, hiszen az ellenfél egyik legnagyobb erőssége a gyors átmenet támadásbaˮ – tette hozzá Guľa.

A mérkőzést a Dajto élőben közvetíti, a játékvezető Kráľovič lesz. A DAC már 15.30-tól különböző programokkal készül a stadion környékén, többek között arcfestéssel, büfés akcióval és zenés felvonulással.

Read More

Post Comment