Search by category:
Egyéb kategória

Tíz kiselejtezett szlovák MiG mehet Ukrajnába

Tíz kiselejtezett szlovák MiG mehet Ukrajnába

Kulcsár Péter

2023. 02. 10., p – 18:09

Jaroslav Naď (OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter pénteken kora este arról beszélt, Szlovákiának hozzávetőlegesen tíz kiselejtezett MiG-29-es vadászgépe van, amit át tudnának adni Ukrajnának.

Az ukránok talán össze tudnak belőle rakni nyolc működőképeset

– tette hozzá a miniszter az ügyvezető miniszterelnökkel Eduard Hegerrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Naď arról is beszélt, a vadászgépek kérdésében intenzív tárgyalásokat folytatnak a szövetségesekkel, valamint az ukrajnai féllel. Arra a felvetésre, hogy az ügyvezető kormánynak van-e joga ilyen döntéseket hozni, a védelmi miniszter kijelentette, szerintük ez jogilag lehetséges.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács büsszeli ülése után hivatalosan is azt kérte Hegertől, Szlovákia a MiG–29-es vadászgépeinek átadásával segítse az orosz invázió elleni önvédelmüket. Heger pedig arról beszélt, nyitottak erre, de a katonai segítségnyújtás ezen formájáról még otthon is egyeztetniük kell.

A szovjet gyártmányú vadászgépek Ukrajnának való átadása miatt az ellenzéki Smer rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett. A pártelnök, Robert Fico szerint ugyanis alkotmányellenes, hogy az ügyvezető kormány ilyen külpolitikai döntést hozzon. A Smer vezetője szerint erre még akkor sem lenne lehetőség, ha a döntést Zuzana Čaputová köztársasági elnök is jóváhagyná. A rendkívüli ülésen azt szeretnék elérni, hogy a törvényhozás tiltsa meg a kormánynak, hogy katonailag segítse Kijevet. Heger még a brüsszeli útja végén beszélt arról, szerinte a kérdést ugyan jogilag meg kell vizsgálni, de arra utalt, nincs elvi akadálya a MiG–29-esek átadásának.

Robert Fico teljes mértékben cinikus, vagy teljes mértékben hazudik

– reagált Heger a Smer vezetőjének kijelentéseire. Hozzátette, kíváncsi rá, miként áll majd a kérdéshez Peter Pellegrini, a Hlas vezetője. A parlament házelnöke, Boris Kollár (Sme rodina) jövő hét keddre hívta össze a rendkívüli ülést.

Read More

Post Comment