Search by category:
Egyéb kategória

A világ legdrágább háza egy hercegnőt és egy egyedülálló műalkotást rejt

A világ legdrágább háza egy hercegnőt és egy egyedülálló műalkotást rejt

Kulcsár Gábor

2023. 02. 12., v – 12:01

A Villa Aurora, a világ legdrágább háza egy dombon fekszik Róma szívében. Csillagászati áráért főként a művészi egyedisége felel.

A 16. századi Villa Aurora, mely a világ legdrágább háza, csupán egy rövid sétára található a Via Venetótól, mely Róma legrangosabb hoteleinek ad otthont. A villa eredetileg vadászlak volt, mára pedig az egyetlen fennmaradt eleme egy 30 hektáros komplexumnak. Egykor a gazdag Ludovisov család tulajdona volt, akiknek köreiből számtalan diplomata, műtámogató és még egy pápa is származott. Mára azonban a villa tulajdonjoga kérdéses, és hivatalosan is aukció tárgya. A jelenlegi lakos, Rita Boncompagni-Ludovisi hercegnő szerint a villát csak egy milliárdos vehetné meg, olyan ember, akit nem zavarna, ha több tízezer eurót kellene kifizetnie akár apróbb javításokért is.

A Villa Aurora azonban nem csak a múltja miatt ennyire drága. Mint ugyanis az a 20. században kiderült, az épület egyik szobájának mennyezetét maga a barokk művészlegenda, Carravaggio festette. Ez Carravaggio egyetlen, ismert mennyezeti freskója, és pusztán ennek az egy elemnek több mint 300 millió euróra becsülik az értékét. Az aukciót először 2022-ben tartották meg, a ház ekkor csaknem 500 milliós árral indult. A helyszín népszerűsége ellenére azonban nem akadt vásárló. A hercegnő megkérte az olasz kormányt, hogy vásárolják fel az épületet, és nyilvánítsák emlékművé, ez a lépés azonban tönkretenné az olasz kulturális minisztérium költségvetését. A háznak valószínűleg el kell még ejtenie majd pár milliót, mielőtt gazdára talál.

(magazín.sk)

Read More

Post Comment