Search by category:
Egyéb kategória

Heger helyett a Progresszív Szlovákia védi a magyar területi revízióról beszélő Káčert

Heger helyett a Progresszív Szlovákia védi a magyar területi revízióról beszélő Káčert

Czímer Gábor

2023. 02. 13., h – 18:40

Pozsony |

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszternek az esetleges magyar területi revízióra vonatkozó kijelentései még mindig hullámokat vetnek.

Még mindig parázslik az ügy, amely annak nyomán robbant ki, hogy a szlovák külügyminiszter a múlt héten kijelentette, ha Moszkva esetleg elfoglalja Ukrajnát, akkor Magyarország bejelenti területi követelését Szlovákiával szemben. Vasárnap a Markíza televízió politikai vitaműsorában Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök arról beszélt, ő nem azonosul a külügyminiszter kijelentésével. „Nem gondolom azt, amit a miniszter mondott” – jelentette ki. „Ami pedig a titkosított információkat illeti, ezeknek a tartalmáról vagy az ismeretéről nem szabad beszélnünk” – mondta a kormányfő a vasárnapi tévéműsorban arra vonatkozóan, hogy Káčer azt állította, a magyar területi revíziót illetően vaskos titkos-szolgálati aktával rendelkezik. Majd Heger arról beszélt, Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnökkel és magával Magyarországgal is jó viszonyt ápolnak. A műsorban Peter Pellegrini volt a miniszterelnök vitapartnere. A Hlas elnöke helytelenítette Káčer megnyilvánulását. „Az ilyen kijelentések feleslegesen keltenek zavart a Magyarországgal való jó, ugyanakkor törékeny viszonyunkban” – mondta. Szerinte mindez azt bizonyítja, hogy mennyire alkalmatlan a jelenlegi kabinet az ország irányítására.

Háborús pszichózis

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa Káčer megnyilvánulásai kapcsán elmondta, a külügyminiszter kijelentése elfogadhatatlan. „Ezzel az ukrajnai háború körüli pszichózisra játszik rá” – figyelmeztetett. Arról beszélt, ha a tágabb régióban valamilyen határmódosítási törekvések jelentek meg, akkor a szlovák oldalon mindig felhangosodnak a magyar területi revíziótól való félelmek. „Így volt ez a délszláv háború idején, és most az ukrajnai háború kapcsán is ezt láthatjuk” – tette hozzá. Hangácsi azonban kiemeli, az említett nyilatkozat rendkívül negatív színben tünteti fel Káčert. „Egy szövetséges államról egyszerűen nem mondhat ilyet egy külügyminiszter. Ha például azt mondaná a francia külügyi tárcavezető, hogy Németország igényt tart Elzász-Lotaringiára, azonnal le kellene mondania” – tette hozzá az elemző.

A PS kiállt Káčer mellett

A szlovák külügyminiszter mellett ugyanakkor kiállt a jelenleg parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS), amely a felmérések szerint, 11 százalékos támogatottságával, a harmadik legnépszerűbb párt. „Ras-tislav Káčer jó miniszter, kiváló szakember és a szó legjobb értelmében vett hazafi” – jelentette ki a PS elnöke, Michal Šimečka, aki jelenleg EP-képviselőként az uniós parlament egyik alelnöki tisztségét is betölti. Šimečka elutasítja, hogy Igor Matovič bírálta Káčert, szerinte ezzel az OĽaNO elnöke egy „idegen rezsim hasznos idiótája”. A bejegyzés magyar nyelvű változatát a PS magyar platformja is közzétette.

Tóth Felicián Barnabás politológus kiemeli, a PS szerint azért támadják Káčert, mert a miniszter kimondta „a szlovák és európai értékeket és érdekeket”. A szakértő azonban rámutat, nem világos, milyen európai értékeket képviselt a tárcavezető azzal, hogy biztonságpolitikai fenyegetésként írta le a szomszédos Magyarországot. „Érthetetlen, hogy Michal Šimečka és a Progresszív Szlovákia itt mire gondolt, hiszen a miniszter az eredeti kijelentésében nem Orbán Viktor politikájáról beszélt, hanem Magyarország nem létező területi követeléseiről. Mindezt az ukrajnai orosz fegyveres agresszióval összekapcsolva, mintha Ukrajna után a NATO- és EU-tag Szlovákia Magyarország általi megtámadása következne” – mutat rá a politológus. Káčer csak később finomította álláspontját aszerint, hogy az Orbán-kormányok politikáját ítéli el. Az ügyben kerestük Šimečkát is, de lapzártáig nem értük utol.

A szakértő kiemeli, szemben a köztársasági elnökkel a PS nem határolódott el Káčer minden rendelkezésre álló információ szerint alaptalan és így súlyosan felelőtlen kijelentésétől. Sőt, a párt kiállt a miniszter mellett a szlovák érdekeket védő hazafiként írva le őt. „Ez a re-torika a szlovák nacionalizmust idézi és nem az európai irányultságot” – jelentette ki. Hozzátette, mindez összecseng azzal, hogy a párt már évek óta hallgat a szlovákiai magyarokat érintő kérdésekben, még olyan súlyos emberi jogi ügyekben is, mint az etnikai alapú földelkobzások. A Beneš-dekrétumok alapján ma bevégzett konfiskációkat lapunk tárta fel. „Lehet, hogy ez a stratégia sikeres lehet egyes szavazók megnyerésében, ugyanakkor megkérdőjelezi a PS hitelességét, hűségét az európai és progresszív értékekhez” – véli a politológus.

Read More

Post Comment