Search by category:
Egyéb kategória

Jön a magasabb családi pótlék, de a további emelés bizonytalan

Jön a magasabb családi pótlék, de a további emelés bizonytalan

Bugár Anna

2023. 02. 13., h – 18:28

Pozsony |

Az állam február közepétől küldi a szülők bankszámlájára a megemelt családi pótlékot, postai úton pedig legkésőbb február 27-ig kézbesítik a 60 eurós támogatást – tájékoztatott Milan Krajniak (Sme rodina) megbízott munkaügyi miniszter.

2022. július elsejétől a családi pótlék összege 25,88 euróról havi 30 euróra emelkedett, idén januártól pedig a kétszeresére ugrott, így szerdától 60 eurót kapnak a szülők minden gyermek után. A tárcavezető hangsúlyozta, az intézkedés összesen több mint 1,1 millió gyermeket érint, az állami költségvetésből pedig évi 778 millió eurót különítenek el erre a célra. 2019-ben az államkasszából 328 millió eurót fordítottak a családi pótlék finanszírozására, 2022-ben pedig 373 millió eurót. Krajniak szerint a szülők 90%-a már  megkaphatja a 60 eurós összeget, postai úton pedig február 20. és 27. között fizetik ki.

Az ún. családtámogatási csomag az adóbónusz megemelése mellett eredetileg a szakkörök támogatásával számolt – havi 60 eurót kaptak volna a szülők, amit a gyermek délutáni foglalkozásának finanszírozására lehetett volna felhasználni különböző sportklubokban, illetve szabadidőközpontokban. A javaslatot rengeteg kritika érte, Branislav Gröhling (SaS) akkori oktatási miniszter kivitelezhetetlennek tartotta az elképzelést, ami szerinte rosszul volt kidolgozva: egyrészt a szolgáltatások minőségét és biztonságát veszélyeztette, másrészt jelentős bürokráciát hozott volna az állami intézmények számára. A tervezetet májusban fogadta el a parlament gyorsított eljárásban, Zuzana Čaputová köztársasági elnök azonban megvétózta a törvényt. A parlament megtörte az elnöki vétót, s végül hónapokkal később az Alkotmánybíróság kimondta, a tervezet egyes részei alkotmányellenesek. A törvényhozók még a döntést megelőzően módosítottak a jogszabályon, és a szakkörök támogatásának bevezetését 2025-re halasztották.

Igor Matovič (OĽaNO) az ún. családtámogatási csomag keretében – ami végül a négyeskoalíció bukásához is vezetett – havi 200 eurót ígért a szülőknek – 140 eurót az adóbónusz formájában, 60 eurót pedig a szakkörökre vonatkozó támogatásként. A parlamenti képviselők novemberben jóváhagyták Petra Krištúfková (Sme rodina) módosító javaslatát, mely értelmében 2023. január elsejétől 30 euróról 60 euróra emelkedik a családi pótlék összege.

A sajtótájékoztatón részt vett Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is, aki arról beszélt, pártja az elmúlt három évben mindent megtett a családok és idősek támogatása érdekében. „Örülök, hogy ez a kormány továbbmegy a családok megsegítésében” – jelentette ki. Az OĽaNO politikusai szintén a családtámogatási intézkedésekre helyezik a hangsúlyt a választási kampányban – ahogy a közösségi médiában, úgy a plakátokon is a gyermekek után járó havi 200 euróra hívják fel a lakosok figyelmét.

A munkaügyi hivatalok most először utalják a megemelt összeget a családoknak. A további emelés jövője azonban bizonytalan – eddig a létminimumnak megfelelően nőtt a családi pótlék, a módosítás értelmében azonban megszűnt a valorizációs mechanizmus, s ezáltal nincs garantált automatikus emelkedés.

„Az állami költségvetés összeállításakor minden kormánynak el kell majd döntenie, valorizálja-e a családi pótlékot, s ha igen, milyen módon” – mondta Krajniak arra utalva, a további növekedés a költségvetéstől függ. Hozzátette, az elkövetkező időszakban inkább más juttatások összegét kellene megemelni – például a gyermekgondozási segélyét.

Read More

Post Comment