Search by category:
Egyéb kategória

Így fialtatják a pénzüket a szlovákiai dollármilliomosok

Így fialtatják a pénzüket a szlovákiai dollármilliomosok

Molnár Iván

2023. 02. 14., k – 17:08

Pozsony |

A piaci kilengések ellenére a milliomosok hosszú távon hisznek a részvénybefektetésekben – derül ki a J&T Bank kedden közzétett felméréséből, amelyet a szlovákiai és csehországi dollármilliomosok körében végzett.

A felmérés szerint a milliomosok a visszaesések ellenére sem adják fel befektetési stratégiájukat, épp ellenkezőleg, nagyban vásárolnak, mert hisznek a pénzpiaci eszközök jövőbeni felértékelődésében.

„A milliomosok pénzügyi érettségét mutatja, hogy az exkluzív felmérésünkben ötből négyen úgy nyilatkoztak, a jelenlegi magas infláció ellenére sem változtatnak a befektetési módszerükön, tisztában vannak ugyanis azzal, hogy hosszabb távon a befektetéseik értéke felül fogja múlni az inflációt, még ha a közeljövőben el is marad tőle”

– magyarázta Anna Macaláková, a J&T Bank szlovákiai igazgatója.

A milliomosok immár harmadik éve a részvényeket (38%) tartják a legvonzóbb befektetéseknek a potenciális értéknövekedés szempontjából. Ezeket követik az építési telkekbe (28%) és lakóingatlanokba (23%) történő befektetések. A milliomosok ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az ingatlanok kínálata korlátozott, ami a jövőben is hatással lesz az árukra. Ezzel szemben a kriptovaluták iránt csökkent a legnagyobb mértékben a bizalom, a gazdagok 46%-a nem bízik bennük a jövőbeli értéknövekedés szempontjából.

A lakosság tehetősebb rétege is a magas inflációt, valamint az energiaválságot és az ukrajnai háborút tekinti olyan tényezőknek, amelyek a leginkább befolyásolják vagyonuk értékét. A legutóbbi felméréshez képest, amikor a dollármilliomosok kétharmada állította azt, hogy vagyonuk nőtt az elmúlt 12 hónapban, a mostani felmérésben ezt csak az egyharmaduk jelezte. A milliomosok szerint a magas infláció több tényezővel magyarázható. Az olcsó pénz politikája, a magas államadósság és az európai szintű felelőtlen energiapolitika teremtette meg a feltételeket, a közvetlen kiváltójának pedig a koronavírus-járvány elleni intézkedések, valamint az ukrajnai háború számítanak. A milliomosok szerint az energiaválságra és a magas inflációra az lehet az egyik gyógyír, ha Európa-szerte növelik az atomerőművek részarányát az energiatermelésben. Ezzel párhuzamosan az energiatakarékosságot ösztönző mechanizmusok bevezetését és a lakosság kiszolgáltatott csoportjai számára nyújtott kompenzációkat szorgalmazzák. (mi, TASR)

Read More

Post Comment