Search by category:
Egyéb kategória

A növekvő lakossági fogyasztás hajtja a szlovák gazdaságot

A növekvő lakossági fogyasztás hajtja a szlovák gazdaságot

Molnár Iván

2023. 02. 14., k – 17:19

Pozsony |

A szlovák gazdaságnak ugyan sikerült elkerülnie a recessziót, a Statisztikai Hivatal kedden közzétett gyorsjelentése szerint azonban tavaly fokozatosan csökkent a gazdaság növekedési üteme, miközben a növekedés nagyrészt a lakosság nagyobb fogyasztásával magyarázható, ám ez a jelenlegi helyzetben hosszabb távon fenntarthatatlan.

Az elmúlt év folyamán fokozatosan lassult a szlovák gazdaság növekedési üteme.

„Míg 2022 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest még 2,9 százalékkal nőtt az ország bruttó hazai terméke (GDP), ez már a második negyedévre 1,3 százalékra esett vissza, az év utolsó három hónapjában pedig már csak 1,1 százalékos növekedést mértünk”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. 2022 egészét tekintve az ország gazdasági teljesítménye 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Hasonló trendet figyelhettünk meg a foglalkoztatottság esetében is. A gazdasági növekedés lassulása ellenére azonban a tavalyi utolsó negyedévben is 1,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az egy évvel korábbihoz képest. „Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy az elmúlt év utolsó hónapjaiban nagyjából 2,435 millió embernek volt munkája az országban” – tette hozzá Morháčová.

„A szlovák gazdaság az elmúlt év végén elsősorban a háztartások fogyasztásának köszönhetően növekedett. A kiskereskedelemről szóló adatok azt sugallják, hogy a lakossági fogyasztás a nyári lassulás után – a rekordmagas infláció és a háztartások reáljövedelmének a tartós csökkenése ellenére – az év végén újra beindulhatott”

– állítja Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „A szlovák gazdaság számára kockázatot jelenthet a hazai fogyasztói kereslet fokozatos gyengülése, a háztartások rekordalacsony megtakarítási rátája ugyanis hosszabb távon fenntarthatatlan. És bár a háztartások reáljövedelmének a csökkenése idén fokozatosan enyhülni fog, sőt, a második fél évben ismét enyhén növekedhet, a háztartások fogyasztása már nem biztos, hogy hozzájárul a gazdaság dinamikusabb növekedéséhez” – véli Koršňák, aki szerint idén az uniós helyreállítási alapból származó támogatások járulhatnak hozzá nagyobb mértékben a gazdaság felpörgetéséhez. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője arra számít, hogy a szlovák gazdaság teljesítménye idén 1,5%-kal nőhet, miközben a tavalyi utolsó negyedév eredménye jelentősen csökkentette annak a valószínűségét, hogy a szlovák gazdaság idén esetleg recesszióba kerülne.

Read More

Post Comment