Search by category:
Egyéb kategória

Az új Ipoly-hídról búcsúztatták a telet – vidám farsang a szlovák-magyar határon (GALÉRIA)

Az új Ipoly-hídról búcsúztatták a telet – vidám farsang a szlovák-magyar határon (GALÉRIA)

Kulcsár Péter

2023. 02. 18., szo – 15:51

Helemba – Ipolydamásd |

Szörnyű dolog történt szombaton délben a Helembát Ipolydamásddal összekötő új hídon! „Tóbi” és „Mariska” az ünneplő tömeg szeme láttára ugrottak le a hídról az Ipolyba! Persze, senki sem siratta meg őket, mert a két falu lakossága annak örült, hogy 23 év után ismét közösen farsangolhattak, együtt búcsúztatták el a telet.

Jelmezek, maskarák színes kavalkádja, körtánc és mókázás, tűzgyújtás és tűzugrás, felvonulás, közös, vidám télbúcsúztató a szlovákiai Helembát és a magyarországi, túlparti Ipolydamásdot összekötő, új Ipoly-hídon. Igazi népünnepélybe csöppent az, aki szombaton ellátogatott a hagyományos helembai farsangra. Már kora délelőtt megtelt a helembai főutca ünneplőkkel, a nevezetes eseményre a párkányi régió több településéről is érkeztek ismerősök, barátok, vendégek, kíváncsiskodók. Még a helyi buszmegállókat és a kiskocsma előtti térséget is feldíszítették az alkalomra. A résztvevőket hazai finomságokkal és jóféle nedűkkel kínálták, a mulatozó és az új hídra tartó menetben kicsik és nagyok ropták a táncot. A legjobb maskarákat még díjazták is, a körtáncba még Izrael Gergely, Helemba polgármestere is bekapcsolódott. A helembai színpompás farsang a környék egyik nevezetessége, mint ahogy a szüreti felvonulás is, de szombaton tán még több okuk volt az örömre. Mert délben az új Ipoly-hídon találkozott a két község, ott üdövözölték egymást a helembai és az ipolydamásdi barátok és szomszédok, hogy 23 év után, egymáshoz átsétálva ismét közösen tarthassák meg a farsangot és búcsúztathassák el a telet.

Történelmi pillanat a hídon

Az új híd közepén – rezesbanda kíséretében -, Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere és Izrael Gergely, Helemba polgármestere üdvözölte az ünneplő tömeget. A szónokok hangsúlyozták, hogy az új Ipoly-híd közlekedésben, turizmusban, munkakapcsolatokban, térségfejlesztésben is egy új fejezetet nyit, nem csak a két község, de az egész régió történetében. A régi, az Ipoly áradása miatt tönkrement és elbontott híd helyére immár egy új épült, egy rendes, tartós, korszerű átjáró, amely szervesen kapcsolja majd össze a magyarországi és a szlovákiai oldalt – a gyalogosokat, autósokat és az Eurovelo VI.- os kerékpárúton közlekedő bicikliseket is ki fogja szolgálni. A megyei vezetők és a polgármesterek revelációnak, egyben történelmi pillanatnak nevezték, hogy a határ menti szomszédok évtizedek után ismét együtt ünnepelhetnek, hogy természetesen és magától értetődően nyitottak újra egymás felé. A szónokok azt is hangsúlyozták, bár a szombati farsang még nem az új Ipoly-híd hivatalos megnyitója, mert a forgalomnak csak tavasszal adják át, mégis ez a szombati télbúcsúztató az igazi emberi és közösségi esemény, ez a valódi hídavatás. Az üdvözlő beszédek után a farsangolók „eltemették“ és megsiratták a kiszebábukat, majd a tömeg tapsa közben a bábukat megyújtották és az Ipolyba vetették. Az új hídon lezajlott ünnepség után, a helembai oldalon már közösen vigadtak a résztvevők, ínyencségeket kóstolva mulattak, zeneszóval búcsúztatták a telet.

Read More

Post Comment