Search by category:
Egyéb kategória

Putyin: Ők kezdték a háborút

Putyin: Ők kezdték a háborút

Mészáros Richárd

2023. 02. 21., k – 13:18

Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédet mondott az orosz parlament két háza előtt. Ez az első alkalom azóta, hogy legutóbb 2021-ben felszólalt, és az első alkalom a már csaknem egy éve kezdődött, Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akció kezdete óta.

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele.

„Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta.

Kapcsolódó cikkünk

Abszurdnak nevezte Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt állította: a nyugati fenyegetés miatt tört ki háború Ukrajnában.

„Senki nem támadja Oroszországot. Van valami abszurd abban a gondolatban, hogy Oroszország egyfajta katonai nyomás alatt állt volna Ukrajna vagy bárki más részéről” – jelentette ki Sullivan újságírók előtt Varsóban.

Putyin Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében azt mondta, teljes mértékben a Nyugatot terheli a felelősség az ukrajnai konfliktus eszkalációjáért. „Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta az orosz elnök.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója röviddel az előtt tartott sajtótájékoztatót, hogy Joe Biden délután beszédet mond a varsói királyi palotában. A beszéd várható tartalmával kapcsolatban Sullivan azt mondta: az amerikai elnök nem készül semmiféle diplomáciai tervet felvázolni arra vonatkozóan, hogyan lehetne véget vetni a háborúnak. Ehelyett inkább arra fókuszál majd, hogy szélesebb értelemben véve milyen tanulságokat lehet levonni az ukrajnai háborúból, amelyre „fordulópontként” tekint a demokráciák és az önkényuralmi rezsimek közötti globális harc terén.

Az elnök beszédében „kifejezetten az ukrajnai konfliktusról fog szólni, de természetesen kitér majd arra a szélesebb értelemben zajló küzdelemre, amely egyik oldalról az alapelvek felszámolására törekvő agresszorok, illetve a másik oldalról az azok védelmében összefogó demokráciák között folyik” – mondta Jake Sullivan.

Putyin azt állította, hogy a Nyugat 2014-ben Ukrajnában „államellenes puccsot” támogatott. Azt mondta, hogy az ukrán hadsereg egyik egységét egy német náci egységről nevezték el, és „a hatalmon lévők úgy döntenek, hogy ez előtt szemet hunynak”. Putyin szerint a Nyugat bárkit, terroristákat, nácikat, „még magát az ördögöt is” felhasználja, hogy Oroszország ellen harcoljon. 

Putyin azt állítja, hogy az ukrán nép „nyugati uraik túszává vált”, akik politikai, gazdasági és katonai szempontból is megszállták az országot. Szerinte „a rezsim nem szolgálja a nemzeti érdekeiket. Külföldi hatalmak érdekeit szolgálják”.

Putyin azt mondta, hogy Nyugaton „még a pedofíliát is normális dologként hirdetik”. Állítását természetesen nem támasztotta alá semmivel. Szerinte a Nyugat elismeri az azonos neműek házasságát. „Ez rendben van. Ők felnőttek. Joguk van ahhoz, hogy éljék az életüket. Mi Oroszországban mindig nagyon toleránsak voltunk ezzel kapcsolatban” – mondta, de kifejtette,  hogy a Szentírás szerint a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, és idézte azokat a médiajelentéseket is, amelyek szerint az anglikán egyház nemileg semleges nyelvtani kifejezéseket fontolgat Istenre. Putyin azzal vádolja a Nyugatot, hogy megpróbálja destabilizálni a családi életet Oroszországban.

Putyin köszönetet mondott az orosz fegyveres erők azon tagjainak, akik Ukrajnában harcoltak.

Putyin a tavaly év végén Ukrajna részben megszállt területein tartott, széles körben gúnyolt népszavazásokra utalva azt mondta:

„Szeretnék külön köszönetet mondani a luhanszki, donyecki, herszoni és zaporizzsjai területek polgárainak. Önök maguk határozták meg a jövőjüket. Önök a nácik terrorfenyegetése ellenére döntöttek. Önök mellett katonai akciók zajlottak, és Önök az Oroszországgal való együttlét mellett döntöttek. Hogy együtt legyenek a szülőföldükkel.”

Putyin szerint a Nyugat „nemcsak katonai és információs, hanem gazdasági agressziót” kezdett Oroszország ellen. „Egyik területen sem értek el sikert” – mondta.

„A szankciók kezdeményezői önmagukat büntetik. Ők idézték elő az árak növekedését a saját országukban, a gyárak bezárását, az energiaszektor összeomlását, és azt mondják a polgáraiknak, hogy az oroszok a hibásak.”

Putyin bírálta azokat is, akik Nyugaton költötték a pénzüket Oroszország helyett, és akik most elvesztették a vagyonukat, pedig ő figyelmeztette őket.

Kapcsolódó cikkünk

Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében.

Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.

Az orosz elnök azt is elmondta: információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

(168, HVG, MTI)

Read More

Post Comment