Search by category:
Egyéb kategória

Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás Komáromban (GALÉRIA + VIDEÓ)

Rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás Komáromban (GALÉRIA + VIDEÓ)

Vataščin Péter

2023. 02. 27., h – 16:29

Komárom |

Az idén 50 éves világhírű népzenei együttes a Selye János Gimnáziumban tartott majd’ egyórás, az interaktivitást sem mellőző zenei ízelítőt.

A zenei bemutató mellett hangszer- és tájismeret, kis kultúrtörténet, végül pedig az elmaradhatatlan közös éneklés is része annak a „Rendhagyó Énekórák” elnevezésű sorozatnak, amellyel a Muzsikás járja a magyar nyelvterületet. A komáromi gimnázium teljesen megtelt aulájában néhány közismert népdal eléneklése mellett csujogatni is megtanultak a diákok. Mivel pedig környékbeli zenekarról van szó, a komáromi alkalomra a Bagla Banda is besegített a Muzsikásnak. A rendelkezésre álló 50 perc tehát igen színesen telt, a programból pedig Sipos Mihály, Éri Péter és Porteleki László is kivették a részüket. Hangszereik bemutatása mellett számos érdekes adalékot is elárultak az általuk fél évszázada ápolt zenei világról.

Csak az igényes zene!

Zenélni szerintem csak igényesen érdemes. Nemcsak azért van zene, hogy ne legyen csönd, hanem mert a muzsika az elmét egy nagyon izgalmas állapotba viszi át. Ezt el kell érni, amit csak az igényes, jó muzsika képes”

mondta lapunknak a komáromi énekóra kapcsán Sipos Mihály, a Muzsikás prímása. Tudvalevő, hogy az együttest igen gyakran emlegetik a magyar népzene nagyköveteiként, emiatt arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hegedűművész számára mi a fontosabb: egy New York-i koncert vagy egy csoport diáknak szóló, a komáromi hasonló esemény. „Én az iskolákat tartom a fontosabbnak, mert azokban van a jövőnk. Viszont mivel a dolog és a világunk összetett, meg kell, hogy mondjam, a reklám ereje nagyon fontos, valamint az is, hogy a külföldiek gondolkodnak Magyarországról és a magyar kultúráról. Ha New Yorkban, Párizsban vagy Londonban nagyszerű koncertet tudunk adni, akkor ez már egy kis lépés afelé, hogy kicsit jobban értékeljenek minket vagy pedig megtalálják a mi értékeinket” – felelte Sipos Mihály.

Bármely iskolába elmennek

Gyermekeknek, diákoknak tehát igen régóta zenélnek, ennek pedig egyik, már több mint 10 éves formája a „Rendhagyó Énekórák” elnevezésű kezdeményezés. „Ezt a programot nagyon régóta csináljuk a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával. Az iskoláknak ez ingyenes. Ahol 6 és 18 év közötti diákokat tanítanak, oda mi szívesen elmegyünk, csak a honlapunkon kell jelentkezni. Ez lényegében az én email címemet jelenti, hozzám jut el a kérés, nagyon gyorsan válaszolok, majd összehozzuk a dolgot. Van, amikor várni kell, mert sok jelentkező van. Érdemes minél előbb lépni, mert időrendben megyek” – fejtette ki Sipos, aki szerint jönnek még más szlovákiai magyar iskolákba is az év folyamán.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ő maga milyen viszonyt ápol régióink népzenéjével. Azt válaszolta, többek között Agócs Gergely gyűjtéseinek köszönhetően jól ismeri a szlovákiai magyar tájak zenéit, sőt, muzsikált is együtt helyi prímásokkal. „Sajnos lassan elfogynak a régi zenészek, viszont nagyon jók az újak. Ide, Komáromba is eljött a Bagla Banda, hálistennek van utánpótlás“ – tette hozzá érezhető elégedettséggel.

Read More

Post Comment