Search by category:
Egyéb kategória

Egyelőre búcsút inthetünk a szlovákiai ingatlanárak gyors növekedésének

Egyelőre búcsút inthetünk a szlovákiai ingatlanárak gyors növekedésének

Molnár Iván

2023. 02. 28., k – 16:14

Pozsony |

Az elmúlt év vége felé már lelassult a szlovákiai ingatlanárak növekedési üteme. Az éves átlagos drágulás 10% alá lassult, a régebbi lakóingatlanok áremelkedése pedig csaknem megfeleződött.

A tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest az árak már valamennyi ingatlan esetében lassú csökkenésnek indultak. „A lakásárak 0,8%-kal csökkentek, ami hat negyedévnyi emelkedés után az első visszaesés. A tendenciaváltozáshoz elsősorban a régebi ingatlanok árának a 2,3 százalékos csökkenése járult hozzá” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Visszafogottabb drágulás

Éves összehasonlításban a házak és lakások árai ugyan még 9,7%-kal emelkedtek, ez azonban már jóval visszafogottabb drágulásnak számít az elmúlt évekhez képest. A drágulás ütemének a lassulása ez esetben is a régebbi ingatlanok számlájára írható, amelyekért 8,4%-kal kértek többet, mint egy évvel korábban. Csak összehasonlításképpen: ez utóbbiak esetében a drágulás üteme még a harmadik negyedévben is 14% feletti volt. Az új ingatlanok drágulása is lassult, de továbbra is két számjegyű maradt a növekedés, megközelítve a 12 százalékot.

Az ingatlanárak növekedési ütemének a lassulása azonban még korántsem jelenti azt, hogy látványosan javult volna a helyzet az ingatlanpiacon.

„Hosszabb távú összehasonlításban, a 2010-es átlaghoz képest a jelenlegi lakásárak még mindig 85%-kal magasabbak. Tizenegy év alatt a régebbi ingatlanok árai 95%-kal, az új ingatlanoké közel 70%-kal nőttek”

– tette hozzá Morháčová.

Régiós különbségek

Látványos különbségek vannak az egyes régiók között is. Az előző negyedévhez képest Szlovákia nyolc megyéjéből négyben (Nyitra, Besztercebánya, Kassa, Zsolna) csökkentek az ingatlanárak. A többi megyében növekedést regisztráltak, de jóval kisebbet, mint a korábbi negyedévekben. A régebbi ingatlanok ára a harmadik negyedévhez képest hat régióban csökkent, Nyitra és Zsolna megyében több mint 10%-kal. Az új ingatlanok árai azonban csak Zsolna és Kassa megyében csökkentek.

Éves szinten az ingatlanárak csak egy régióban, Zsolna megyében csökkentek 5,4%-kal. A többi hét régióban folytatódott az árak növekedése, de az előző negyedévekhez képest már lassabb ütemben. A legkisebb, 4,1%-os áremelkedést Nyitra megyében regisztrálták. A többi hat régióban az árak két számjegyű növekedést értek el, miközben Nagyszombat megyében több mint 15%-kal nőttek.

Az egyetlen régió, ahol az árak növekedése gyorsult, Pozsony megye volt. Ebben a régióban az éves árugrás meghaladta a 12%-ot, ami elsősorban az új ingatlanok drágulásával magyarázható. A magas, éves szinten több mint 15%-os áremelkedést Nagyszombat, Nyitra és Pozsony megyében is az új ingatlanok értékesítése tartotta fenn.

Read More

Post Comment