Search by category:
Egyéb kategória

Ingyenes tanácsadás az adósság miatt bajba jutottaknak

Ingyenes tanácsadás az adósság miatt bajba jutottaknak

Molnár Iván

2023. 02. 28., k – 16:18

Pozsony |

Az ingyenes adósság-tanácsadás a bevezetése óta már több mint 5 ezer emberen segített. A tanácsadó központok szakemberei a konkrét élethelyzetekre vonatkozó lépések összeállításában, a hitelezőkkel folytatott kommunikációban és a jogi kérdések megoldásában is segítenek.

Az Ingyenes Adósság-tanácsadó Központok első kirendeltségei 2021 vége óta működnek. Ma már Szlovákia 46 városában várják a segítségre szoruló ügyfeleket az adott városok munka-, szociális és családügyi központjaiban. A magyarlakta régiókban vagy azokhoz közel Dunaszerdahelyen, Galántán, Komáromban, Léván, Érsekújvárban, Nyitrán, Nagykürtösön, Losoncon, Rimaszombatban, Rozsnyón, Kassán, Tőketerebesen és Nagymihályban is megtalálhatók. Ezek elérhetőségeit és nyitva tartási idejét a pomahamedlznikom.sk honlapon tették közzé, ahol a központokkal kapcsolatos összes információhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők.

Egyre több érdeklődő

„A legtöbben akkor fordulnak hozzánk, ha az adósságaik miatt végrehajtót küldenek rájuk vagy a vagyonuk elárverezése fenyeget. Általában azok folyamodnak segítségért, akik elvesztették a munkahelyüket, elváltak a házastársuktól vagy más olyan élethelyzetbe kerültek, amely alapvetően megváltoztatta az anyagi lehetőségeiket. Az adósság-tanácsadási központokban dolgozó kollégáimmal együtt mindent megteszünk azért, hogy a tanácsadás mindenki számára elérhető legyen” – mondta el Ladislav Šutý, az Ingyenes Adósság-tanácsadási Központok országos projektjének a vezetője, hozzátéve, hogy hetente több száz új ügyfél fordul hozzájuk, és ez a szám hónapról hónapra nő.

Hasznos tanácsok

A tanácsadó központok segítenek az ügyfél konkrét élethelyzetére vonatkozó megoldási terv kidolgozásában, a törlesztési ütemterv összeállításában, de olyan tanácsokkal is ellátják a hozzájuk fordulókat, amelyeknek köszönhetően ezek a jövőben elkerülhetik az adósságcsapdát. A tanácsadó központok szakemberei szerint a szerződések aláírása előtt is érdemes felkeresni őket.

Akik úgy döntenek, hogy felkeresik valamelyik központot, azoknak azt tanácsolják, hogy felkészülten érkezzenek, ne felejtsék otthon a fontos dokumentumokat, például az összes kötelezettség (banki és nem banki kölcsönök, rokonokkal, barátokkal, lízing- vagy végrehajtó társaságokkal szemben fennálló tartozások) listáját. Egyéb dokumentumok is fontosak, így például a bírósági határozatok, a szociális vagy egészségbiztosító fizetési felszólításai, a szolgáltatók vagy lakáskezelők felszólításai. Šutý szerint a pénzügyi helyzet jobb megítéléséhez elengedhetetlen a jövedelemigazolás is, például munkaszerződés, bérelszámolás vagy adóbevallás formájában. Hasznosak lehetnek a bankszámlakivonatok, a havi kiadások részletes listája, a telefon- vagy internetszámlák, a havi lakbérfizetések, valamint az ingatlanokkal kapcsolatos eljárások igazolása.

Lelki teher

A munkaügyi tárca szerint az adósság-tanácsadási központok három pilléren nyugvó tanácsadást – jogi, gazdasági és pszichológiai segítségnyújtást – ötvöznek. „A nehéz anyagi helyzet okozta pszichológiai teher hatására az adós magatartása megváltozik, és a társadalmi kirekesztés veszélye fenyeget. Ezért az állami Ingyenes Adósság-tanácsadó Központok nagy hangsúlyt fektetnek a pszichológiai segítségnyújtásra is” – tette hozzá Šutý.

Read More

Post Comment