Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová Ógyallán: végső ideje foglalkozni a déli országrész gondjaival

Čaputová Ógyallán: végső ideje foglalkozni a déli országrész gondjaival

Vataščin Péter

2023. 03. 01., sze – 15:47

Ógyalla |

Az államfő Ógyallán zárta a szerdai dél-szlovákiai körútját.

Zuzana Čaputová először az SOS krízisközpontot kereste fel Ógyallán, ahol Branislav Becík nyitrai megyeelnök, valamint az intézet igazgatója, Angelika Hajníková üdvözölték őt. Ezt követően – még mielőtt a csillagvizsgálót is meglátogatta volna – számolt be a sajtónak a szerdai útjáról.

Azt az intézményt látogattam meg Ógyallán, amely odafigyel az autizmussal élő emberekre és gondoskodik róluk. Ez egy a hasonló szlovákiai intézmények közül, természetesen többre van szükség, a kapacitás nem elegendő. Beszélgetésünk tárgya volt még az a tény is, hogy Szlovákiában hiány van gyermekpszichiáterekből és -pszichológusokból, amely természetesen szorosan összefügg a kliensek diagnosztizálásával és gondozásával is. Az ógyallai egy remek intézmény, találkoztam a szülőkkel és az ápoltakkal is. Nagyon dicsérték azokat a szolgáltatásokat, amelyeket itt nyújtanak“ – fejtette ki az államfő.

A nap nagyobbik részét – ahogyan arról lapunk beszámolt – Érsekújváron töltötte. „Találkoztam az önkormányzatok képviselőivel és a környék polgármestereivel az egész járásból. A megbeszélés témája természetesen azok a kihívások voltak, amelyekkel az önkormányzatok szembesülnek. Ezek főleg az energetikai változásokat, az energia drágulását és a válságot jelentik.

Téma volt az egészségügy, valamint a közlekedési infrastruktúra is, amely Szlovákia ezen részében korlátozásként jelenik meg, ha a régiófejlesztésről, a turizmusról vagy a vállalkozói szektorról van szó. Ezek a kihívások általánosan ismertek, mindegyikről beszéltem már azokkal a miniszterelnökökkel, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni. Viszont mintha eddig nem jött volna el annak az ideje, hogy ezek a dolgok előremozduljanak. Azt gondolom, hogy most már igazán végső ideje van ennek”

mondta el Čaputová.

Ahogy az az útjain általános szokásnak számít, találkozott a régió olyan ismert személyiségeivel is, akik például a társadalmi, vállalkozói és a közszférában tevékenykednek. „Szlovákiában valóban tehetséges, kiváló, elhivatott emberek élnek, akik pont a régiókban végeznek minőségi munkát. Azt gondolom, ez tényleg a vízszint fölött tartja az országot” – mondta el a szerdai találkozókról. Dicsérte az érsekújvári Osramot, amely nemcsak jó termelést végez, de figyelmet fordít a kutatásokra és a fejlesztésekre, emellett pedig a közép- és főiskolákkal is együttműködik. „Nagyon kedves” élménynek minősítette a Pázmány Péter Gimnázium felkeresését, ahol a diákokkal is beszélgetett, s meggyőződött róla, hogy az iskola a demokráciára és az európai értékek támogatására összpontosít.

Read More

Post Comment