Search by category:
Egyéb kategória

Zuzana Čaputová érsekújvári látogatásának állomásai

Zuzana Čaputová érsekújvári látogatásának állomásai

Száz Ildikó

2023. 03. 01., sze – 15:42

Érsekújvár |

Hamisítatlan tavaszi időjárás fogadta Zuzana Čaputová államfőt és küldöttségét szerdán reggel Érsekújvárban, ahol elsőként a régió 27 polgármesterével, majd intézményvezetőkkel, ismert érsekújvári és térségbeli személyiségekkel is találkozott a császári-királyi lovardában.

Császári-királyi lovarda

Az érsekújvári térségbeli községek vezetőinek találkozóján Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere köszöntötte az államelnököt, majd az aktuális gazdasági és szociális helyzetről, valamint arról beszélgettek, milyen módon küzdenek meg az önkormányzatok az energetikai válság következményeivel. Téglás János, Kürt polgármestere a találkozót követően elmondta, az államelnök türelmesen meghallgatta a problémáikat az emelkedő energiaárakkal, a lakosok szociális helyzetével kapcsolatban. Úgy érezték a jelenlévők, hogy tud a gondjaikról, tájékozott ezen a téren. Lukács Imre, Kamocsa polgármestere hangsúlyozta, meghallgatta az aktuális problémáikat, és tartalmas vitában volt részük. Megnyerően közvetlen volt az elnök asszony, megértette a gondjainkat. Jólesett, hogy meghallgatott bennünket, mert a kormány nem igazán hallgatja meg a Városok és Falvak Társulásának a vezetőit” – hangsúlyozta Bób János, Szímő polgármestere. A polgármesterek úgy érzik, segíteni nem fog tudni ezen a poszton az államfő, esetleg olyan módon, hogy a nem megfelelő törvényjavaslatokat nem írja alá. Ennek ellenére jó érzéssel töltötte el őket a találkozás. Az önkormányzati eszmecserét követően a lovarda tágas csarnokában a térség oktatási, szociális, egészségügyi, egyházi, mezőgazdasági képviselőivel, valamint a kisebbségi kultúra képviselőivel találkozott és beszélgetett az államfő.

Mindenkire jutott idő

A küldöttség tagja volt Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész, kurátor, egyetemi professzor, akit a találkozó érsekújvári résztvevői nagy örömmel fogadtak. Zuzana Čaputová ajándékot is kapott Lang Tamástól, a Kettős kereszt árnyékában könyv szerzőjétől, aki a zsidóüldözésről, annak következményeiről, érsekújvári történéseiről írt. Az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet orvosaival, az idősek otthona vezetésével, a járási székhely iskoláinak igazgatóival is jutott idő némi eszmecserére a délelőtt folyamán. Beszélgettünk az ingyenebéd-rendszer visszaállításáról, mert több olyan hátrányos helyzetű tanuló van, akinek nincs lehetősége meleg ételhez jutni. Pozitívumnak tartom, hogy az iskolai törvényben történt egy olyan változás, hogy a szlovák nyelvet már idegen nyelvként lehet oktatni. Szakmailag ehhez továbbképzésekre lesz szükség. Beszéltem egy olyan fájó pontról is, mint a sajátos nevelési igényű tanulók oktatása, mert nagy igény van az ilyen képzés iránt, sokkal több figyelmet érdemel ez a szakterület. Szó volt továbbá a magyar tannyelvű iskolák megfelelő színvonalú tankönyvekkel való ellátásáról is” – tájékoztatott Priskin Zoltán, a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója a személyes találkozó után. Sütő Zsolt, a kürti borászok képviseletében elmondta, hogy az egyik komoly szívfájdalmáról beszélt az elnök asszonynak. Arról, hogy az európai unió új programidőszakára a szlovák mezőgazdasági tárca olyan támogatási rendszert dolgozott ki, amelyben nem különböztetik meg az ökológiai és a klasszikus növénytermesztés támogatását. Ezzel semmiképpen nem ösztönzik a termesztőket. Az államelnök Bazinból, tehát szőlőtermesztő vidékről származik, ez a terület sem ismeretlen számára, vélte Sütő Zsolt. A gazdák közt volt György László, a fűri Château Rúbaň képviseletében, és ismét találkozhatott az elnök asszonnyal Korpás András, akit a szőlőtermesztés és a borászat területén szerzett rendkívüli érdemeiért az államfő a Pribina-kereszt II. fokozatával tüntetett ki.

Gimnáziumi beszélgetés

Az érsekújvári látogatás egyik állomása volt az Osram társaság, a térség egyik legjelentősebb munkaadója, de ide nem kísérhették el a sajtó munkatársai a küldöttséget. Peternai Zsuzsanna, a Pázmány Péter Gimnázium kapujában várta az államfőt, aki a szívélyes fogadtatást követően kötetlen, baráti beszélgetést folytatott a gimnázium diákjaival. Büszkék vagyunk arra, hogy még mindig létezünk. Örömmel tölt el bennünket, hogy személyesen is megtisztelte az iskolánkat, amely tavaly ünnepelte fennállásának 180. évfordulóját, A 2022/23-as tanévben iskolánk csatlakozott az Európai Parlament által 2017-ben elindított Európai Parlament Nagykövet Iskolája (EPAS) programhoz. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése az Európai Unió és az európai parlamentáris demokrácia iránt” – mondta Peternai Zsuzsanna a találkozó megnyitójában. Zuzana Čaputová az egykori diákévekről, a matematika és a fizika szeretetéről, az államelnök hétköznapi, ügyintézésekkel teli napjairól is beszámolt a diákoknak.

Read More

Post Comment