Search by category:
Egyéb kategória

Rendkívüli állapotot hirdettek Új-Mexikóban két pusztító erdőtűz miatt

Rendkívüli állapotot hirdettek Új-Mexikóban két pusztító erdőtűz miatt

Kulcsár Péter

2024. 06. 19., sze – 09:46

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Új-Mexikó kormányzója az állam hegyvidéki területén pusztító két erdőtűz miatt, amelynek már halálos áldozata is van, és ezreket kellett evakuálni – számolt be róla szerdán a BBC News.

A Lincoln megyei Ruidoso környékén, egy turisták körében is kedvelt törzsi területen terjedő tűz miatt mintegy 7800 embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A South Fork Fire néven emlegetett erdőtűz hétfőn keletkezett a mescalero apacs törzs területén, és kiterjedése egy éjszaka alatt csaknem megháromszorozódott, a másik, Salt Fire nevű erdőtűz pedig Ruidosótól délre terjedt. A két tűz már mintegy 80 négyzetkilométer területet égetett fel, és egyelőre nem sikerült megfékezni.

Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó ígéretet tett arra, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást bevetnek a tüzek eloltására.

A kormányzó hivatalának közlése szerint a természeti katasztrófának eddig egy halálos áldozata van.

A lángok mintegy 500 épületet, többnyire lakóházakat emésztettek fel – mondta el az új-mexikói erdészeti hivatal illetékese, aki a száraz és szeles időjárással magyarázta a tűz gyors terjedését. Mint hozzáfűzte: az államban nem ritkák az erdőtüzek, és az előrejelzések alapján nem, számítanak rendkívüli évre.

A tűz miatt a falutól délre húzódó 70-es számú főútvonalat részben lezárták, és a telefonszolgáltatás is akadozott. Az evakuált lakosságot a környékbeli településeken helyezték el.

Közben Kaliforniában, Los Angelestől északra egy újabb erdőtűzzel harcolnak a tűzoltók, amely már több mint 15 ezer hektárt égetett fel, és amely miatt több száz embert evakuáltak. Kedden estére ennek a tűznek a 31 százalékát sikerült megfékezni.

Hatósági adatok szerint az Egyesült Államokban jelenleg 29 nagyobb erdőtűz tombol, közülük 10 a nyugati parti Kaliforniában.

Az Egyesült Államok a nyári szezon első nagy hőhullámával küzd. Kedden már több mint 70 millió amerikait, vagyis az országban minden ötödik embert érintett a hőségriasztás. Néhány városban, köztük Chicagóban, rekordhőmérsékletet mértek az évnek ehhez az időszakához viszonyítva.

Read More

Post Comment