Search by category:
Egyéb kategória

Csökkent a reálbér értéke

Csökkent a reálbér értéke

Mészáros Richárd

2023. 03. 03., p – 19:46

A történelmi csúcsokat döntögető infláció miatt a tavalyi utolsó negyedévben 22 éve nem látott ütemben csökkent a fizetéseink értéke – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből.

A szlovákiai alkalmazottak bruttó havi átlagbére a tavalyi utolsó negyedévben elérte az 1418 eurót. „Ez ugyan 6,5 százalékkal, vagyis 87 euróval több az egy évvel korábbinál, az elszálló infláció miatt azonban a fizetéseinkből jóval kevesebbet engedhettünk meg magunknak, mint egy évvel korábban. Az inflációt is figyelembe vevő reálbér éves összehasonlításban 7,6 százalékkal csökkent. A fizetések értékének ilyen durva visszaesésére nagyjából 22 éve nem volt példa Szlovákiában” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Az egyes ágazatok között látványos különbségek vannak. Az oktatásügyben, az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók reálbére például 14–15%-kal csökkent, míg a kereskedelemben 4, az ingatlanpiacon pedig csupán 1,5 százalékos visszaesést mértek. A tavalyi utolsó negyedévben a havi nominálbér csak Pozsony megyében haladta meg az országos átlagot, elérve az 1724 eurót, míg a sereghajtó ezúttal is Eperjes megye volt, ahol ez 1113 euró. A Statisztikai Hivatal közzétette a tavalyi év egészére vonatkozó országos átlagkeresetet is. Eszerint Szlovákiában 2022-ben 1304 euró volt az országos bruttó átlagbér, az egy évvel korábbi 1211 euróval szemben. Morháčová szerint a reálbér éves szinten is csökkent, amire 2012 óta nem volt példa. A legjobban fizető ágazat tavaly is az IT-szektor volt, 2254 eurós bruttó átlagbérrel, amit a bankszektor (2247 euró) és az energiaszolgáltatás (2106 euró) követett. Az iparvállalatoknál dolgozók havi bruttó átlagkeresete 1352 euró, az építőiparban dolgozóké 914, a mezőgazdasági alkalmazottaké 989 euró volt. A kereskedelemben ugyanez 1233, az egészségügyben 1430, az oktatásügyben 1213, az államigazgatásban pedig 1800 euró. A legalacsonyabb fizetésekkel továbbra is a szállodákban és éttermekben dolgozók kénytelenek beérni, akiknek a bruttó havi átlagbére tavaly 764 euró körül mozgott.

A munkaerőpiacot még nem érte el a válság

A szlovákiai munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalhatók a válság jelei. Épp ellenkezőleg, a tavalyi év utolsó negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatottság, és állástalanból is egyre kevesebb van.

Éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság Szlovákiában – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb munkapiaci felméréséből, amely szerint a foglalkoztatottak száma több mint 9 ezer fővel volt magasabb az előző évinél, elérve a 2,623 milliót. A foglalkoztatási ráta, amely a dolgozók teljes népességen belüli arányát tükrözi, az előző évhez képest 1,1 százalékponttal 77,2%-ra nőtt. Összességében a 18 megfigyelt ágazatból 10-ben nőtt a munkavállalók száma. A szolgáltatásokban közel 58 ezerrel dolgoznak többen az egy évvel korábbinál. „Regionális szempontból 2022 negyedik negyedévében az ország 8 régiójából 5-ben nőtt a munkavállalók száma az előző évhez képest, a legjelentősebb mértékben Pozsony megyében, közel 7,6%-kal, de Kassa, Zsolna, Nagyszombat és Nyitra megyében is növekedést mértek” – mondta el Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. A legmagasabb foglalkoztatási arány az ország nyugati és északnyugati részén volt, ahol ez meghaladta a 80 százalékot, míg Eperjes megyében a 72 százalékot sem érte el.

Folytatódott a munkanélküliség nagyjából másfél évet tartó csökkenése is. Az állástalanok száma a tavalyi utolsó negyedévre az egy évvel korábbihoz képest 7,9%-kal, 169 ezer főre zsugorodott. A munkanélküliségi ráta 6% volt, vagyis éves szinten 0,5 százalékponttal csökkent. Morháčová szerint a koronavírus- járvány miatt azonban jelentős mértékben nőtt a tartósan munkanélküliek aránya, akik 2022 végén az állástalanok 68%-át tették ki. Több mint 115 ezer állástalan több mint egy éve képtelen elhelyezkedni, a munkanélküliek közel 30%-a (több mint 48 ezer fő) pedig még soha életében nem dolgozott. A legtöbb állástalant, több mint 43 ezret továbbra is Eperjes megyében regisztrálták, miközben ez az egyetlen olyan megye, amelyben a munkanélküliségi ráta meghaladta a két számjegyű küszöböt (10,8%), Besztercebánya megyében pedig épp alatta maradt (9,7%). Ezzel szemben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával Pozsony megye (2,2%) büszkélkedhet, amit Trencsén és Nyitra megye követ, 4 százalék körüli munkanélküliséggel.

Read More

Post Comment