Search by category:
Egyéb kategória

Készüljünk fel a méregdrága nyári utazásokra

Készüljünk fel a méregdrága nyári utazásokra

szabolaci

2023. 03. 06., h – 14:40

Baljós jelek gyülekeznek a légi közlekedésben, főleg, ami az árakat illeti. Az áprilisi jegyárak jelentős mértékben nőttek, és hol van még a nyári szezon (a húsvéti nagyobb utazási láz is már lefut, hiszen az azt követő dátumokra kerestük az árakat)? Három célállomás 50 euró alatt, és ugyanennyi ezer euró fölött…

Ha most foglalunk repülőjegyet magunknak, áprilisi utazásra, akkor alaposan fel kell tölteni a kártyát – alig akad már valóban kedvezőnek nevezhető jegy és/vagy célállomás. A vizsgált városok közül ötven euró alatt csak Brüsszelbe, Koppenhágába és Rómába tudunk jegyet foglalni, minden, korábban szuperakciós árakon (15–30 euróért sokszor 8–10-nél is több célállomás volt) kínált desztináció inkább a 100 euró felé közelít, vagy még annál is lényegesen drágább.

De azért akadnak olyan helyek, amelyek most jó áron foglalhatók, olcsóbbak, mint az előző hónapban, előfordul olyan is, amelyek még a járvány előtti szintnél is kedvezőbb áron foglalhatók. A közelebbi városok közül ilyen Isztambul (90 €), a török metropoliszba a Wizz Air indított járatokat, ez a piacra lépő konkurencia pedig jelentős mértékben csökkentette az árat. Barcelona (63 €) még mindig jó áron foglalható, ahogy Róma is (43 €). Korábban Londonba mindig találtunk 20–30 eurós jegyeket, most 72 euró a legkedvezőbb, ugyanez a trend figyelhető meg Párizs esetében is, igaz, a francia fővárosba már több hónapja 100 euró körül van a legolcsóbb jegy – fapadossal, mindenféle extra szolgáltatás nélkül. Athén, Amszterdam, Lisszabon – három város a táblázatból, ahova 150 euró sem elég, ha retúrjegyet vennénk.  Ha távolabbra tekintünk, akkor látható, hogy csak az USA irányába vannak olcsó jegyek, minden más többe kerül, mint korábban.

Már akkor is látható az emelkedés, ha csak az előző havi adatokkal hasonlítjuk össze a mostani árakat, ám igazán megdöbbentő a trend, ha a járvány előtti, hasonló időszakot vesszük alapul. Csak néhány városba kínálnak most olcsóbb jegyet, mint a pandémia előtt, sokkal jellemzőbb azonban az 50, de akár a 100 százalékos áremelkedés. Ha májusban is folytatódik ez a trend, akkor fel kell készüljünk a méregdrága nyári utazásokra.

Read More

Post Comment