Search by category:
Egyéb kategória

A gázolaj ismét drágább lett a benzinnél

A gázolaj ismét drágább lett a benzinnél

Mészáros Richárd

2023. 03. 07., k – 10:17

A gázolaj ismét drágább lett a benzinnél. Noha nem nagy különbségről van szó, a szakértők szerint ez hosszabb távon így is marad.

A szakértők már a múlt év végén, a februári olajembergóval is számolva úgy vélték, hogy a gázolaj ára emelkedni fog. Úgy becsülték, a gázolaj ára 1,70, vagy akár 2 euróra is nőhet. Mint tudjuk, ez végül nem következett be, az új évben a gázolaj ára többszöri csökkenést követően tíz centtel lett olcsóbb. Az elemzők szerint ez azért lehet, mert Európa jól felkészült az embargóra.

Az elmúlt hetekben olcsóbb volt gázolajat, mint benzint tankolni, a hétvégén azonban ez megfordult. Bár nincs nagy különbség a két üzemanyag ára között, a szakértők szerint ez az állapot hosszabb ideig is elhúzódhat.

„Február 5-én megszűnt a Slovnaft mentessége az orosz olajból készült olajtermékek exportjára, ami arra kényszeríti a finomítót, hogy növelje a nem orosz eredetű olaj feldolgozásának arányát” – nyilatkozta Lukáš Lipovský, az XTB elemzője a Markíza Televíziónak.

Hozzátette: az orosz kőolaj naftában gazdag, így aztán egy hordónyi kőolajból több liter gázolajat lehet előállítani, mint más, könnyebb típusú kőolajat. Az elemző szerint ez egy újabb tényező lehet a gázolaj árának növekedésében.

„Ezek a tényezők a következő hónapokban is magas szinten tarthatják a gázolaj árát” – húzta alá Lipovský, aki szerint az elkövetkező időszakban nem várható majd az üzemanyagok árainak változása, a kőolaj tőzsdei ára ugyanis több hete 85 dollár körül mozog hordónként.

(tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment