Search by category:
Egyéb kategória

Új kórházi pavilont építenének és korszerű berendezésekre pályáznak Érsekújvárban

Új kórházi pavilont építenének és korszerű berendezésekre pályáznak Érsekújvárban

Száz Ildikó

2023. 03. 07., k – 13:56

Érsekújvár |

Nemtetszést váltott ki az Oktató Kórház és Rendelőintézet vezetésében, amikor az egyik országos szlovák sajtó az egészségügyi központtal kapcsolatban azt a hírt adta közzé, hogy az intézet nem teljesítette a feltételeket ahhoz, hogy támogatást kapjon a helyreállítási tervből. Roland Száz, a kórház igazgatóhelyettese a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, teljesen más a helyzet, számos megvalósításra váró projektjük van érvényes építési engedéllyel.

„A helyreállítási tervből kapott támogatás kapcsán elmondanám, az első, nagy beruházásokra vonatkozó pályázati kiírás azon kórházak számára volt meghirdetve, amelyek 2026-ban az első, vagy a második besorolásban kívánnak lenni. Az Oktató Kórház és Rendelőintézet a harmadik besorolásba szeretne tartozni, ezért a projektet csak ellenőrzésre nyújtottuk be. Nem volt értékelve sem, tévedésből került be” – mondta Roland Száz.

Készek pályázni

Az érsekújvári kórház igazgatóhelyettese arról tájékoztatott továbbá, hogy 14 projektjük van, rendszeresen figyelik a pályázati kiírásokat.

„Március 17-én beadjuk a több mint egy éve kész 14 kórházat érintő tervet. Egy újabb felhívásra is reagálunk, műszaki eszközökkel való ellátásra további 68 projektet dolgoztunk ki az egyes osztályok és klinikák főorvosaival. Az Oktató Kórháznak és Rendelőintézetnek az említett és a további tervekkel együtt 114 projektje van, ami az összesen benyújtott 337 tervnek mintegy egyharmadát képezi. Állami fenntartású, egyetemi kórházként már több mint egy éve dolgozunk rajtuk. Azon kevés állami kórházi intézmények egyike vagyunk, amelynek építkezési engedéllyel együtt, felhívásra kész projektekkel várják a felhívásokat

– fejtette ki Roland Száz.

Az újságírók kérdésére elmondta, átalakítási munkálatokra 20 millió euró, kórházi felszerelésre, különféle korszerű egészségügyi berendezésre 38 millió euró támogatást igényelnének. Az utóbbi eszközökre még nem jelent meg a pályázati kiírás. Az érsekújvári kórház jelentős átalakításon ment át európai uniós támogatásból, melynek során mind a 13 emeletet felújították. Pályázati támogatásból megvalósítható terveik között szerepel továbbá egy új kórházi pavilon építése, a központi intenzív osztály (JIS) átalakítása, illetve felújítása.

Központi kórházként működnek

Érsekújvárban működik az egyik legjobb aneszteziológiai klinika, ezen kívül korszerű dialízis központja, számos lélegeztető gépe van a kórháznak, és országos viszonylatban elsők közt kezdték el a laparoszkópiás gerincműtétek végzését. Roland Száz elmondása szerint minden feltételt teljesítettek ahhoz, hogy harmadik, vagy negyedik besorolást kapjon az egészségi központjuk. Megtudtuk továbbá, hogy az érsekújvári kórház ellátási területe mintegy 400 ezer lakost érint, de néhány esetben, például az újszülöttgyógyászatot, belgyógyászatot, aritmológiát, onkológiai műtéteket tekintve a kórház illetékességi területe eléri az 570-600 ezer főt. Az anya és magzat gondozásával foglalkozó specális perinatológiai közontból csupán 5 van szlovákiai viszonylatban, és a legkorszerűbb központok egyike Érsekújvárban működik, amiben vitathatatlan érdeme van Bauer Ferenc professzornak, egykori főorvosnak. Jelentős a kórház gyorsmentő központja, melyet fejleszteni szeretnének. Lapunk kérdésére Roland Száz arról is tájékoztatott, hogy év végén valamennyi tiltakozó orvos visszavonta felmondását és a kórházban maradt.

A koronavírus-helyzetről megtudtuk, hogy az érsekújvári kórházban jelenleg 15 koronavírus beteget kezelnek, elsősorban olyan páciensekről van szó, akiknek más egészségügyi problémáik is vannak, egyikük sincs életveszélyben, a belgyógyászati osztályokon kezelik őket.

Read More

Post Comment