Search by category:
Egyéb kategória

Ha szemetet látsz, vedd fel a parkban! (Képgaléria)

Ha szemetet látsz, vedd fel a parkban! (Képgaléria)

Kürthy Judit

2023. 03. 08., sze – 21:10

Bős |

Szemétszedésre gyűltek aktív helyiek, kicsik és nagyok az  Amade parkban, a Csiliz-patak szomszédságában. A parkból és a vízből is összeszedték a szemetet. Idén a legtöbb az eldobált üvegekből volt.

Csak félig telt meg a szemétgyűjtő konténer, amit meglepődve, mégis nagy örömmel vettek tudomásul a szervezők. Nagyobb autóabroncsot, kerámia szobortalpazatot, tompa kaszát, különféle műanyag tárgyakat és összetekert rozsdás drótkerítést is találtak.

„1998 óta járjuk a környéket és szedjük a szemetet a parkban. Néhány év kimaradt, ez most a 21. közös szemétszedésünk”

– mondta el Zalka Lóránt, a helyi cserkészcsapat vezetője, a közös városi szemétszedés kezdeményezője.

„Ez már hagyomány nálunk. Éves szinten szervezzük meg, mindig ebben az időszakban, amikor már hó nincs, de az aljnövényzet még nem nőtte be a felszínt. Ilyenkor a szemét is szem előtt van még. A helyi cserkészcsapattól ered a hagyomány, amit lépésenként kiterjesztettünk a bősi lakosok felé is. Mivel sok cserkészvezetőnk van az alapiskolában, ezért adott az a lehetőség is, hogy az alapiskola diákjait is beszervezzük a megmozdulásba”

– mondta el Szeif György, aki 5 évig volt a cserkészcsapat parancsnoka, 2013 és 2018 között. A szemétszedést minden évben a helyi civil szervezetek tagjai, a város lakosai, az iskolások és szüleik, valamint a pedagógusok is támogatják.

„Idén csatlakoztak hozzánk az Active Spirit Karate Club bősi és nyékvárkonyi tagjai is”

– tette hozzá.

Ha szemetet látsz, vedd fel! – hangzott az utasítás a szervezők részéről, akik maguk is beálltak a gyűjtők közé.

„Az utóbbi években a Csiliz-patakot is tisztítani tudjuk, ugyanis Darnai Imre jóvoltából kaptunk kölcsön egy csónakot. Az önkormányzat biztosította a konténert, valamint a traktort is a parkba, amivel a nagyobb szemetet, illetve zsákokat vissza tudtuk hordani”

– mondta el. A helyiek közös érdeke a park tisztán tartása, ezért bíznak abban, hogy a lakosok és az idelátogatók is jobban odafigyelnek majd környezetükre.

Az idei kevesebb mennyiség egyik oka lehet, hogy nemrégiben zsákokat helyeztek ki a padok mellé, melyekbe eldobhatják a parkban sétálók a hulladékot, illetve a helyi közösségek a rendezvények szervezése után sokkal jobban odafigyelnek arra a parkban, hogy kitakarítsanak maguk után. A mostani tisztító akcióban körülbelül hetvenen vettek részt, akik 5-6 fős csoportokba tömörülve a csoportvezetők irányításával szisztematikusan haladtak végig a területen.

„Ilyen szép park nincs még egy a járásban. Vannak 3-4 száz éves tölgyfák is. Minden bősinek szívügyének kellene lennie, hogy megőrizze. Sok kis úton lehet előre haladni, váltakoznak  benne az erdős részek és a rétek. Vannak itt szarvasok, őzek. Többen jönnek családjukkal sétálni és az egész év során rengeteg rendezvénynek ad helyet”

– dicsérte a park szépségét Darnai Imre, aki 50 éves kora után csatlakozott a cserkészekhez.

Akadályversenyt tartottak

„A cserkészcsapattal évente többször is járunk ide, sportesemények, táborozás, vagy tábortüzek alkalmával és sajnos újra és újra szembesülünk az eldobált szemetekkel. Megható látni azt, ahogy generációk nőnek fel köztünk. Mi még kisgyerekként kezdünk a mozgalomban, mostanra pedig már többünk apuka lett, akik gyermekeikkel jönnek vissza közénk és vesznek részt ugyanazokon az akciókban. Ez egy nagy pluszt ad. Azt is jó látni, ahogy mindenki szépen lassan megtalálja a párját, akiket ugyanúgy elhoz közénk” 

mondta el Szeif György. Még évekkel ezelőtt, a szemétszedő akció után tartott rendezvényen volt a cserkészavatás, mely napokat tábortűzzel zártak. Idén a szemétszedést követően ügyességi akadályversenyt szerveztek. Az idősebb volt, illetve jelenlegi cserkészek vicces feladatokat találtak ki a kisebbeknek.

„Akadályversenyt, azaz a rohampályát a cserkészek már a 90-es években rendeztek. Itt futni kell, mégpedig időre, az egyes akadályokon lévő feladatokat pedig meg kell oldaniuk”

– mondta el Zalka Lóránt a verseny indítása előtt. Az egyik helyszínen fizikai, a másikon pedig komolyabb koordinációs készséget igénylő feladatokat adtak nekik. Nagyobb kihívásnak számított például, amikor egy hosszabb sprint lefutása után, egy aprólékos mozdulatokat és pontosságot igénylő akadályt kellett teljesíteniük, például kártyát húzni, csipeszeket rakosgatni, vagy kanállal a kezükben haladni. S mindezt időre. Összesen 6 akadály volt, köztük pedig szaladniuk kellett az egyik poszttól a másikig, míg vissza nem értek a rajtig, ahol egy kalapot a fejükre téve jelezték a beérkezést. Az időeredményeket tekintve minden versenyző 2 percen felül teljesítette a kívánt távot. Az nyert a kategóriájában, aki a leggyorsabb volt.

Az eredményhirdetés és a teljesítményük elismeréséért kapott ajándékcsomagok átadása után megköszönték a gyerekeknek a részvételt és cserkész csatakiáltással búcsúztak egymástól.

Read More

Post Comment