Search by category:
Egyéb kategória

A bankpánik a forintot sem kímélte

A bankpánik a forintot sem kímélte

Kulcsár Péter

2023. 03. 13., h – 18:30

A régiós devizák közül kiugróan nagy, több mint 12 egységnyi, 3% feletti esést okozott a hétfői kereskedésben a forintnál az amerikai bankcsődökről szóló híráramlás. 

Az euró jegyzései 393 fölé ugrottak a reggeli 382-ről, a dolláré 368-ig, az OTP részvényárfolyama 11%-os szakadásban is járt. Ez két héten belül az euróhoz viszonyítva 20 forintos gyengülést jelent. Mindez azután történt, hogy a Silicon Valley Bank és a Signature Bank hétvégi csődje után az amerikai hatóságok próbálták megnyugtatni a piacot. A múlt hétvégi, majd hétfői legfrissebb amerikai bankpiaci fejlemények általános pánikhangulatot okoztak a világ tőzsdéin és a devizapiacokon. Az amerikai bankrendszer biztonságos – jelentette ki hétfőn Joe Biden, miután vasárnap este kormánya intézkedéseket hozott az elmúlt napok bankcsődjeiben érintett betétesek védelmében.

Az elnök, a piaci szereplőknek is üzenve, kijelentette, hogy a bankokban elhelyezett betétek megvannak, azok felett a tulajdonosaik bármikor rendelkezhetnek. Az elmúlt napok két banki összeomlásával kapcsolatban ugyanakkor kijelentette, hogy a felelősöket el kell számoltatni és ki kell deríteni, hogy mi történt.

(Tx, MTI, ú)

Read More

Post Comment