Search by category:
Egyéb kategória

Márciusi 15-i díjeső

Márciusi 15-i díjeső

Mészáros Richárd

2023. 03. 15., sze – 19:59

Dráfi Mátyáson és Duba Gyulán kívül Adamis Anna is Kossuth-díjas, ifj. Sánta Ferenc prímás pedig Kossuth-nagydíjban részesült. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kiosztott díjak friss birtokosainak listájáról szemezgetünk.

A Petőfi Zenei Díj Életműdíjával jutalmazták nemrégen Adamis Annát, aki most a Kossuth-díjat is átvehette. A hazai származású dalszövegíró, akinek családja a csehszlovák–magyar lakosságcsere idején hagyta el a Gútát, az indoklás szerint Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai könnyűzenei életet gazdagító művészi pályája elismeréseként kapta a díjat.

Más személyiségek is kitüntetésben részesültek a zene területéről: Perényi Eszter hegedűművészt és Záborszky Kálmán karmestert jutalmazták Kossuth-díjjal, míg ifjabb Sánta Ferenc, a cigányzene kiemelkedő alakja, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar alapítója a Kossuth- nagydíjat vette át. Oberfrank Pál színművész és rendező szintén Kossuth-díjat kapott.

A képzőművészet terén Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, Kutas László szobrász- és éremművész, illetve Mezei Gábor belsőépítész, bútortervező vehette át a díjat.

Említést érdemel, hogy a meglehetősen intoleráns nézeteket valló, szexizmussal is vádolt költő és író, Orbán János Dénes is Kossuth-díjban részesült.

Oszvald Marika színművész, operetténekes, illetve Reviczky Gábor színművész a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatának kitüntetését kapták meg.

A magyar kormány színművészeti díját, a Jászai Mari-díjat nyolcan vehették át. A Komáromi Jókai Színház színművésze, Mokos Attila mellett Ács Eszter, Darabont Mikold, Fazakas Géza, Nagyváradi Erzsébet, Pikali Gerda, Szilágyi Enikő és Vásári Monika lett Jászai Mari-díjas. A könnyűzenei előadóművészeknek járó Máté Péter- díjat hárman kapták meg: Borlai Gergő, Malek Andrea és Szikora Róbert.

Read More

Post Comment