Search by category:
Egyéb kategória

Bábos képzés Dunaszerdahelyen

Bábos képzés Dunaszerdahelyen

szaszifanni

2023. 03. 16., cs – 09:43

Polcz Alaine szerint a bábjáték azért hatásos, mert az élettelen bábu megelevenedik, él, s ez a varázslat a nyílt színen, a gyermek előtt történik meg. A bábjátékot akkor is élvezik a gyerekek, ha ők mozgatják a bábut. Miért? Mert a bábelőadások igazából a gyerekek lelkében, szívében játszódnak. Éppen ezért a bábjáték: csoda.

Tudják ezt azok a pedagógusok is, akik március első hétvégéjén Dunaszerdahelyen, a Kortárs Magyar Galériában találkoztak a Gyermekvilág Polgári Társulás kétnapos bábos képzésén.

A szakmai foglalkozásokat Kecskés Marika bábszínész, a pozsonyi Színművészeti Főiskola egykori oktatója vezette. Az ő neve összefonódik a szlovákiai magyar bábjátszással, évek óta vezeti ugyanis azokat a szakmai képzéseket, amelyeket korábban Huszár László szervezett a gyermekcsoportok vezetőinek.

A szakmai foglalkozások ezúttal szöveganalízissel, bábadaptációval, dramaturgiai képzéssel és a készülő előadások elemzésével teltek. A résztvevők számára a dunaszerdahelyi workshop is azt támasztotta alá, hogy a bábművészet az utóbbi években átalakult – már nem úgy kell elképzelni, mint amit a paraván mögött, botokra erősített bábokkal játszanak, hanem sokkal komplexebb művészeti ággá vált, amely szorosan összefonódik a tánc- és a képzőművészettel.

A bábokat a pedagógusok tudják megszerettetni a gyerekekkel. A bábozás pedig több szempontból is fontos: egyrészt olyan eszköz, amely segíti a gyermekeket az önkifejezésben, fejleszti a kreativitásukat, és segít nekik érzelmeik megélésében, ezáltal szabadabb, teljesebb, erkölcsösebb emberré válhatnak. Másrészt pedig a gyerekkori bábszínházas élményeink alakítják ki bennünk az igényt arra, hogy később felnőttként is színházba járjunk.

A bábköröket vezető pedagógusok szabadidejükben bábokat varrnak, kasíroznak, szövegkönyvet írnak, próbákat vezetnek és előadásokat rendeznek a gyermekeknek – s már az is hatalmas segítséget tud nyújtani további munkájukhoz, ha évente egy-két alkalommal részt vehetnek egy ilyen intenzív szakmai gyakorlaton. Köszönet érte!

***

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. március 14-ei számában jelent meg

Read More

Post Comment