Search by category:
Egyéb kategória

Tizenegyesek után esett ki a Slovan az EKL-ből

Tizenegyesek után esett ki a Slovan az EKL-ből

Kulcsár Péter

2023. 03. 16., cs – 21:57

A rendes játékidő hosszabbításában mentette döntetlenre a Basel a Slovan elleni nyolcaddöntő visszavágóját az EKL-ben, melyet végül büntetőkkel nyertek meg a svájciak.

A pozsonyiak megadták a módját a meccs felvezetésének: minikoncert és diszkó, különféle ügyességi játékok várták a stadionhoz érkezőket. Az egyik legnépszerűbb állomásnak az ifjabb Ivan Kmotríkkal való fényképeszkedés bizonyult, pedig a klubba nemrég visszatért tisztségviselő nem is jól ismert kockás öltönyében feszített…

A fanklub már a viccet mellőzve köszöntötte a csapatát, az egész stadionos élőkép kialakításában mind a négy oldali lelátón helyet foglaló szurkolók részt vettek a telt házas Nemzeti Futballstadionban.

Amely már a 6. percben robbanhatott volna, ha Abubakari senkitől sem zavartatva jól találja el a labdát a lapos beadás után. Öt perccel később azonban már nem hibázott a ghánai csatár, egy szöglet után az ötösön belülről könnyedén passzolt a hálóba – 1:0.

A Basel rögtön elkezdett nyomni, a Slovan azonban mintaszerűen visszaállt, és az első adandó alkalommal tökéletes kontrát vitt végig: Abubakari eltolta a labdát védője mellett, a túloldalon érkező Csakvetadze elől még menteni tudtak a svájciak, de a második hullámban érkező Kucka rutinosan kilőtte a hosszú sarkot – 2:0.

A következő percekben inkább a küzdelem dominált. Az látszott az égszínkékeken, hogy szívvel-lélekkel hajtanak, más kérdés, hogy néhányuk már bő fél óra után nagyokat fújtatott.

A megszokottól eltérően a hazai B-közép felvette a versenyt az – októberi meccshez hasonlóan – ismét végig éneklő, és újfent feketébe burkolódzó bázeliekkel. Lelkesedésük ig kitartott, pedig a vendégcsapat elég tanácstalannak tűnt a pályán.

A második félidő legelején eldönthette volna a meccset a Slovan egy újabb kontra végén, de Csavricsék elszórakozták a létszámfölényes helyzetet. Csakúgy, mint Abubakari a támadásbefejezést két perccel később, amikor épp csak belepöccintett a labdába, holott egy életerős lövés biztos gólt ért volna.

Ehelyett jött a törvényszerű büntetés, egy bázeli szöglet után lepattanó labdát Calafiori lőtt a hálóba az 53. percben – 2:1.

A Slovan ritkuló ellenakcióiban egyre kevésbé volt benne a gól, az el-elalvó védelem miatt pedig aggódhattak a hazaiak. A 80. percben meg is hűlt a vér bennük, ha egy kicsit higgadtabbak a bázeliek, lövések helyett ajtó-ablak ziccerig játszhatták volna a támadást. 

A hajráig hasonlóra nem volt példa, a ráadás perceiben viszont igen: Weiss edző időhúzó cseréi (amikor fiát és a gólszerző Abubakarit hozta le) mintha saját csapatát zökkentették volna ki, s egy beadás után Amduni szabadon lőhetett 20 méterről – 2:2.

A hosszabbításban a becserélt Sharani kétszer is félig-meddig egyedül vezethette a labdát a kapura, ám gyengére sikerültek a befejezései. Mint ahogy a svájci csatár sem kapcsolt, hogy egyedül van az ötösön, és Chovan kapus ölébe fejelt.

Így tizenegyesek döntöttek a továbbjutóról, s hiába cserélte be Weiss rájuk Trnovský kapust, a Basel nyerte a párbajt, s jutott be a legjobb nyolc közé.

Read More

Post Comment