Search by category:
Egyéb kategória

Jön az árstop Szlovákiában

Jön az árstop Szlovákiában

Mészáros Richárd

2023. 03. 17., p – 11:54

A nyolc legnagyobb üzletlánc három hónapra önként árstop alá helyez négyszáz alapvető élelmiszert Szlovákiában – jelentette be pénteken Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) és a Kereskedelmi Szövetség (Zväz obchodu SR) képviselőivel közösen.

Az élelmiszer ára februárban 29 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

Az árstopot vélhetően elsőként a külföldi Lidl és a Tesco vezeti be, majd ezt követik a hazai üzletláncok, mint például a Coop Jednota.

Arról, hogy mely élelmiszerek árát korlátozzák, mindegyik üzletlánc saját maga dönthet. Az erről szóló információt a saját weboldalaikon teszik közzé. 

A tárcavezető szerint az árstop jövő hétfőtől lép érvénybe, az árstop alá helyezett termékeket – ahogy az azokat árusító boltokat is – külön jelzéssel látják el.

A földművelési minisztérium weboldalán közzéteszik azon termékek listáját, amelyek árát korlátozzák, az üzletláncok azonban saját maguk dönthetnek arról, hogy mely, a listán szereplő termék esetében vetnek be árszabályozást.

Szlovákia Magyarországgal ellentétben nem vezetett be plafont az élelmiszerárakra, az üzletláncok azonban tavaly ígéretet tettek arra, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését.

(Denník N)

Read More

Post Comment