Search by category:
Egyéb kategória

Nyolc üzletláncnál hétfőtől önkéntes árplafon lép életbe

Nyolc üzletláncnál hétfőtől önkéntes árplafon lép életbe

Mészáros Richárd

2023. 03. 17., p – 19:09

A nyolc legnagyobb szlovákiai üzletlánc az elkövetkező három hónapban mintegy 400, főként szlovákiai élelmiszer esetében árplafont vezet be. Az intézkedés már hétfőtől, március 20-ától életbe lép. A cél az infláció mérséklése.

„Az inflációellenes garancia azt jelenti, hogy minden áruházlánc nagyjából 30–100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja. Ez összesen 400 egyedi tételt jelent. Az érintett élelmiszereket külön logóval – egy kék körben elhelyezett fehér bevásárlókocsi, inflációellenes garancia (protiinflačná garancia) felirattal – látják el, amely minden üzletláncnál ugyanaz lesz” – mondta el Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter, hozzátéve, hogy az érintett élelmiszerek listáját az agrártárca március 20-án teszi közzé. Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) az elnöke szerint a kezdeményezéshez a Billa, a CBA, a Coop Jednota, a Kaufland, a Labaš, a Lidl, a Terno és a Tesco csatlakozott.

„Az élelmiszer-vásárlás egyre nagyobb összeget vesz ki az emberek pénztárcájából, a földművelésügyi tárca keze azonban meg van kötve, nem szólhatunk bele az árképzésbe. Ugyanakkor figyelemmel kísérjük a szomszédos országok – Magyarország, Lengyelország és Csehország – példáit, ahol a kormányok különböző intézkedéseket hoztak az infláció leküzdésére, például az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok árának a korlátozását vagy a jövedéki adók csökkentését. Ezek azonban nem állították meg az inflációt, az üzletekben áruhiányhoz vezettek, miközben az érintett államoknak milliárdos károkat okoztak. Ezért nem követtük ezt az utat” – tette hozzá Vlčan, aki szerint épp ezért üdvözlik, hogy az üzletláncok saját maguk döntöttek egy ilyen árkorlátozó lépés mellett.

Read More

Post Comment