Search by category:
Egyéb kategória

2 százalékos adófelajánlás az adóbevallás keretében

2 százalékos adófelajánlás az adóbevallás keretében

Kulcsár Péter

2023. 03. 18., szo – 10:42

Azok a vállalkozók, akik adójuk egy részével szeretnének támogatni valamilyen nonprofit szervezetet, ezt csak az adóbevallással együtt tehetik meg.

Ha a vállalkozó vagy a jogi személy az adóbevallás benyújtásának a határidejéig és az adóbefizetés dátumáig adója 0,5%-át nem fordította közhasznú célokra, akkor a mostani adófelajánlás során csak adója 1%-áról rendelkezhet. Ha adója 0,5%-át közhasznú célokra fordította (nem feltétlenül a most kiválasztott szervezetnek adta, mást is támogathatott), akkor a mostani adófelajánlás során adója 2%-áról rendelkezhet. Akik tavaly legalább 40 óra önkéntes munkát végeztek, és erről van igazolásuk, adójuk 3%-áról rendelkezhetnek. Közvetlenül az adóbevallási íven fel kell tüntetni a megajándékozott szervezet nevét és adatait – például a www.rozhodni.sk honlapon minden megtalálható. Az adóbevallási íven csak annyi ablak van, hogy egy szervezet fér oda, de aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön papíron kell mellékelnie az adóbevalláshoz. A szervezet számlaszámára nincs szükség, az IČO-ra viszont igen. Ha nincs SID, az üresen marad. (Az IČO-t nem szabad összetéveszteni a DIČ-csel. Az utóbbit, vagyis az adóazonosító számot az adóhivatal adja, amikor egy szervezet regisztráltatja magát az adóhivatalban. Az előbbit, azaz a szervezet azonosító számát a Statisztikai Hivatal által vezetett nyilvántartás alapján kell megadni – minden jogi személynek és vállalkozónak van ilyen száma. A SID egy további azonosító szám azon egységek számára, melyeknek azonos az IČO-juk.) A szervezetek neve mellett fel kell tüntetni a felajánlott összeget is, ami nem lehet kevesebb 8 eurónál.

Akik az adóhivataltól halasztást kérnek, és az adóbevallásukat 3–6 hónappal később adják le, az adófelajánlásra is addig van idejük.

A rendes adóbevalláson kívül létezik ún. javított és utólagos adóbevallás is. Az előbbit az szokta kidolgozni, aki utólag rájön, hogy az adóhivatalba március 31-éig eljuttatott nyomtatványt rosszul töltötte ki. Ilyen esetben a már leadott úrlapot nem lehet visszakérni és belejavítani, hanem március végéig le lehet adni még egyet. E célból nem létezik külön speciális űrlap, hanem ugyanazt a nyomtatványt kell használni, de meg kell rajta jelölni, hogy javított adóbevallásról van szó. Olykor előfordul az is, hogy valaki egyszerűen elfeledkezik a kötelességéről, és csak március 31-e után tudatosítja, hogy lekéste a határidőt. Ilyen esetben lehet utólagos adóbevallást kidolgozni, és ezt ugyancsak fel kell tüntetni a kitöltött űrlapon.

Read More

Post Comment