Search by category:
Egyéb kategória

Az interneten vásárolt termékek visszaváltásáról

Az interneten vásárolt termékek visszaváltásáról

Kulcsár Péter

2023. 03. 18., szo – 10:43

Egyre gyakrabban vásárolunk online – sokkal kényelmesebb, gyorsabb és egyszerűbb. Csakhogy a webáruházakból rendelt termékeket nem tudjuk kipróbálni, ezért előfordulhat, hogy a kézhez kapott árunak nem jó a mérete, a színe, vagy hibás, esetleg szállítás közben megrongálódott, egyszóval: nem felel meg. Mit tehetünk ilyen esetben? A kérdést – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász válaszolja meg.

Pár nappal a születésnapom előtt „megleptem” magam egy jó minőségű vezeték nélküli fülhallgatóval, mivel már régen vágytam rá, ráadásul az egyik internetes elektronikai üzletben kedvezményes áron kínálták. A megrendelt és előre kifizetett árut le is szállították, viszont még a kézbesítés előtt a páromtól is kaptam egy ugyanolyan fülhallgatót szülinapom alkalmából. Először jót nevettünk az eseten, de aztán rögtön fel is merült, hogyan is lehetne visszaváltani az általam vett darabot, mert nincs szükségem mindkettőre. Azt szeretném kérdezni, hogy jogom van-e visszaváltani a megvásárolt, de közben feleslegessé vált fülhallgatót az internetes üzletnek, és ha igen, mi ilyenkor a teendő?

Az internetes üzletekben (e-shopokban, webáruházakban) való vásárlás a mai világban már olyan mindennapi dolognak számít, amely megkönnyíti vásárlási teendőink intézését. Ám az efféle távúton történő vásárlásnak megvannak a maga rizikói is (gondoljunk csak pl. arra, hogy a vevő egy olyan terméket vesz, amely minőségét nincs lehetősége a saját szemével, illetve sajátkezűleg leellenőrizni).

Webáruházban vásárláskor egy adásvételi szerződést kötünk az áruházzal mint eladóval, aki kötelezi magát a megrendelt termék (pl. fülhallgató) leszállítására, mi mint vevők pedig kötelezzük magunkat a vételár megfizetésére és a termék átvételére. Az ilyen adásvételi szerződéseket más néven fogyasztói szerződéseknek hívjuk, mivel a vevő részéről olyan személyek kötik, akik az adott terméket saját fogyasztásra (felhasználásra) veszik.

A fogyasztói szerződéseknek az EU országaiban (tehát Szlovákiában is) különleges szabályozása van, amely a vevőt (a fogyasztót) védi az eladóval (az ún. szolgáltatóval) szemben. Ennek egyik fő oka, hogy a fogyasztó az adásvételkor saját helyzetéből adódóan a „gyengébb fél” (egy érdeklődő, aki vásárláskor nincs mindig feltétlenül tisztában a vásárolt érték és a keletkezett jogviszony minden részletével), ezért az állam igyekszik őt minél jobban megvédeni az eladóval (és annak esetleges tisztességtelen praktikáival) szemben.

A legfontosabb fogyasztóvédelmi szabályaink a Polgári Törvénykönyvben, a Tt. 250/2007 sz. fogyasztóvédelmi törvényben és a Tt. 102/2014 sz. távértékesítésre vonatkozó fogyasztóvédelmi törvényben (Tfvt.) találhatóak – olvasónk esete ez utóbbival kapcsolatos. A Tfvt. szabályoz minden olyan fogyasztói adásvételt, amely távúton (elsősorban az interneten) történik, a vevőt pedig többek között azzal védi, hogy lehetővé teszi neki, hogy egyoldalúan, egy ún. ellépési nyilatkozattal megszüntesse a webáruházzal kötött adásvételi szerződést. A Tfvt. 7. §-a szerint ugyanis minden távúton kötött adásvételkor a vevő jogosult akár indok nélkül is ellépni a szerződéstől a termék átvételétől számítódó 14 napon belül, ami következtében az eladó köteles visszafizetni a vevőnek a vételárat (ha az már ki lett fizetve).

Ha tehát olvasónk még belefér a határidőbe, akkor először is a webáruház postai vagy e-mail-címére el kell küldenie az általa aláírt ellépési nyilatkozatot – a nyilatkozatnak a webáruház oldalán is elérhetőnek kell lennie, ezért érdemes azt kikeresni. A nyilatkozat elküldése után pedig a terméket vissza kell küldeni az áruház címére, ami után a webáruház köteles az eredeti kifizetéssel azonos módon visszaadni a vételár összegét (ha tehát olvasónk pl. banki utalással fizetett, az áruház a bankszámlájára utalja vissza a pénzét).

Read More

Post Comment