Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több új alkalmazottat keresnek a cégek

Egyre több új alkalmazottat keresnek a cégek

Molnár Iván

2023. 03. 21., k – 16:12

Pozsony |

Az energiaválsággal kapcsolatos legsúlyosabb félelmek nem váltak valóra, a szlovákiai vállalatok ezért a következő hónapokban ismét több munkahelyet terveznek létrehozni – derül ki a Manpower munkaerőpiaci társaság előrejelzéséből.

A Manpower által megkérdezett 510 szlovákiai cégvezető 29 százaléka számol az idei második negyedévben, vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban új alkalmazottak felvételével, és 18 százalékuk tervez elbocsátásokat. A Manpower által bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így +11 százalékponton áll. A szezonális hatásokat is figyelembe véve azonban a nettó munkaerőpiaci index +10 százalékpontos. Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója szerint, az előző negyedévihez képest ez 4, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2 százalékpontos javulás.

Az egyes régiók közül a legmagasabb nettó munkaerőindexet Pozsonyban (12%) és Nyugat-Szlovákiában (12%), a legalacsonyabbat pedig Kelet-Szlovákiában (4%) mérték. A legtöbb új munkahelyet a kommunikációs szolgáltatásokban jelezték, 47%-os ágazati indexszel, amit az energiaágazat (39%) és a szolgáltatások (20%) követnek. „A szlovákiai munkáltatók az utóbbi hónapokban még visszafogottabbak voltak, megvárták, hogyan alakul a gazdasági helyzet, és milyen irányt vesz az energiaválság. Mára azonban egyre többen tervezik új alkalmazottak felvételét, mert felismerték, hogy elegendő képzett munkaerő nélkül nem tudnak továbblépni” – mondta el Rumiz.

Read More

Post Comment